16 lipca 2024

Rozpoczynamy nabór wniosków o wsparcie w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”.

Jeśli w swojej społeczności chcesz rozwinąć bądź utworzyć przedsiębiorstwo społeczne, zwiększające dostęp gotowych posiłków dla osób o niskich dochodach, a przy tym wesprzeć osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, to zgłoś udział w naszym konkursie.

Projekt „Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”) realizujemy przy wsparciu finansowym Citi Foundation. Ideą projektu jest wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej o profilu kulinarnym, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach. Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne realizować będą zadania z zakresu aktywizacji społeczności lokalnej poprzez wdrażanie jednej z inicjatyw, tj. ogrodu społecznego lub lodówki społecznej lub sklepu społecznego

O dotację i wsparcie merytoryczne mogą ubiegać się lokalne konsorcja społeczne, które spełniają warunki:

  • Mają siedzibę w województwie warmińsko-mazurskim
  • Prowadzą lub planują działalność w województwie warmińsko-mazurskim
  • Tworzone są przez co najmniej dwa podmioty z sektorów: jednostka samorządu terytorialnego, NGO, biznes społeczny
  • Przyświeca im cel główny – pomoc żywnościowa dla osób wykluczonych społecznie lub osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym
  • Chcą aktywizować społeczność lokalną

W trakcie tworzenia przedsiębiorstwa społecznego konsorcjum może liczyć na wsparcie merytoryczne oferowane przez Bank. Będzie to:

  • cykl szkoleń przygotowujących do uruchomienia inicjatyw społecznych (fundraising, marketing, promocja, finanse, zarządzanie)
  • doradztwo prawne związane z możliwością prowadzenia odpłatnej jak i nieodpłatnej działalności gospodarczej,
  • wsparcie managera NGO (opracowanie modelu biznesowego, określenie potrzeb w zakresie wsparcia specjalistycznego i finansowego, monitorowanie rozwoju biznesowego, nadzór nad prawidłową realizacją indywidualnego planu rozwoju, doradztwo w sytuacjach kryzysowych),
  • pomoc w opracowaniu indywidualnego planu rozwoju i planu współpracy z lokalnymi podmiotami,
  • warsztat budowania zespołu,
  • indywidualne doradztwo psychospołeczne,
  • doradztwo w zakresie pozyskania lokalu do prowadzenia działalności, identyfikacji niezbędnych prac remontowych, zakupu niezbędnego wyposażenia,
  • doradztwo w przygotowaniu wniosków o finansowanie zewnętrzne,
  • wsparcie szkoleniowe dla zatrudnionego personelu.

Na utworzenie przedsiębiorstwa społecznego ze środków projektu, konsorcjum otrzyma od nas także grant finansowy w wysokości maks. 150 tys. złotych. Środki te mogą zostać przeznaczona na:

  • zaspokojenie najpilniejszych potrzeb związanych z uruchomieniem/ dywersyfikacją prowadzonej działalności,
  • wdrożenie głównego celu (pomoc żywnościowa kierowana do osób wykluczonych społecznie lub osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym)
  • wdrożenie uzupełniającego celu (działalność aktywizująca społeczność lokalną)
  • realizacja innych zadeklarowanych działań aktywizujących społeczność lokalną
  • zakup środków trwałych (z zastrzeżeniem, iż wartość pojedynczego środka trwałego nie przekracza równowartości 5000 USD),
  • zakup wartości niematerialnych i prawnych,
  • zakup usług remontowych/budowlanych niezbędnych do uzyskania pozwoleń na realizację usług gastronomicznych,
  • inne wydatki niezbędne do uruchomienia przedsiębiorstwa społecznego

SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NA TEMAT KONKURSU UDZIELAJĄ:

Agnieszka Dobosz Szmigiel

agnieszka.szmigiel@bankizywnosci.pl tel. 690 527 430

Anita Brzostowska-Ziętara

anita.zietara@bankizywnosci.pl, tel. 732 957 180


REGULAMIN KONKURSU

FORMULARZ WNIOSKU O WSPARCIE

ISTOTNE WARUNKI POROZUMIENIA O WSPARCIE MERYTORYCZNE

ISTOTNE WARUNKI UMOWY O WSPARCIE FINANSOWE

MODEL PRZEDSIĘBIORCZOŚCI SPOŁECZNEJ O PROFILU KULINARNYM

MODEL LODÓWKA SPOŁECZNA

MODEL OGRODU SPOŁECZNEGO

MODEL SKLEPU SPOŁECZNEGO

Aplikacje można nadsyłać do 12.08.2024 r. 


Projekt jest finansowany ze środków Citi Foundation przy wsparciu merytorycznym Fundacji Citi Handlowy.


Katarzyna Majewska, wiceprezes zarządu Citi Handlowy, odpowiedzialna za O&T: Olsztyn to ważny punkt na mapie Citi w Polsce. Innowacyjność mieszkańców powoduje, że od lat jesteśmy tu obecni. Prowadzimy biznes wspierając działania na rzecz lokalnej społeczność. Przykładem świetnych lokalnych inicjatyw jest pomysł Banku Żywności w Olsztynie na walkę z problemem ubóstwa i dostępu do żywności dobrej jakości. Jest to projekt, który został zauważony w Polsce, ale również też globalnie, zwyciężając w konkursie Global Innovation Challenge.

2 września 2024

Zgłoś swoją klasę do projektu Food Heroes!

Jeśli szkoła lub przedszkole, w którym pracujesz, znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim, to koniecznie zgłoś się do naszego projektu Food Heroes! Nasze edukatorki przyjadą do Ciebie i przeprowadzą... czytaj dalej

27 sierpnia 2024

Goście z Korei Południowej z wizytą w naszym Banku

Gościliśmy delegację z Korea Agriculture Technology Promotion Agency (KOAT). Wizyta ta stanowiła część szeroko zakrojonej współpracy międzynarodowej, której celem jest rozwój przemysłu rolno-spożywczego oraz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności