15 grudnia 2022

EIT Food Jobs Skills Studio. Kobiety z Ukrainy z nowymi umiejętnościami!

Zakończyliśmy ostatni z kursów kulinarnych dla kobiet z Ukrainy. Dzięki środkom pochodzącym z EIT Food udało się nam przygotować do zawodu kucharza kolejne piętnaście osób. 

Łzy wzruszenia, uściski, salwy śmiechu — w takiej atmosferze upłynęło podsumowanie projektu EIT Food Job Skills Studio. Jego głównym celem było wyposażenie kobiet z Ukrainy w nowe umiejętności zawodowe, co w konsekwencji umożliwi im znalezienie pracy i usamodzielnienie się w Polsce.

Job Skills Studio składał się z trzech ścieżek. Jedna to 40-godzinny kurs specjalistyczny o profilu cukierniczym, który poprowadziła Małgorzata Skowrońska, właścicielka Rumiane Piekarnia Rzemieślnicza. Druga obejmowała również 40-godzinny specjalistyczny kurs cukierniczy, prowadzony przez Teresę Iwanowską, z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W obu szkoleniach wzięło udział łącznie 30 osób.

Ostatnią ścieżką był najbardziej wymagający kurs, 160-godzinny, przygotowujący do zawodu kucharza. Poprowadził go Maciej Maciejewski, szef kuchni. To, co było siłą tego kursu, to jego różnorodność. Kobiety poznały zagadnienia teoretyczne (m.in. podstawy prawa, zasady systemu HACCP), a także nauczyły się różnych technik cięcia oraz przygotowania zup, wywarów, marynat. Nie zabrakło również nauki przygotowania dań w stylu zero waste, dań wegetariańskich, makaronowych, deserów, ryb i wielu innych.

EIT FOOD JOBS SKILLS STUDIO

Pamiątkowe zdjęcie uczestniczek EIT Food Jobs Skills Studio

Nie tylko EIT Food Job Skills Studio

Wyposażenie kobiet w umiejętności kulinarne to nie jedyne zalety EIT Food Job Skills Studio. Projekt zakładał również naukę języka polskiego oraz spotkania z doradcą zawodowym. Uczyliśmy języka z naciskiem na zagadnienia gastronomiczne, a spotkania z doradcą miały wymiar także praktyczny — kobiety przygotowały profesjonalne CV.

Warto zaznaczyć, że projekt finansowany przez EIT Food był zamknięciem cyklu podobnych działań. W sierpniu zrealizowaliśmy podobny kurs „Like a chef”, który sfinansowała fundacja Electrolux. Następnie uczyliśmy gotowania dzięki funduszom pochodzącym z Rotary Club Olsztyn oraz Rotary Club Olsztyn Varmia. Ostatni kurs wsparła Fundacja Promocji Kultury i Sportu, Nexus Automotive Central Europe i Inter Parts oraz ponownie Electrolux Food Foundation. Łącznie udało się przeszkolić niemal 100 osób, a część z nich podjęło już pracę w lokalach gastronomicznych.


„EIT Food Job Skills Studio to projekt edukacyjny wspierany przez EIT Food. EIT Food to przodująca w Europie inicjatywa w zakresie innowacji w branży spożywczej. Jej celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z ośmiu wspólnot innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie”.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności