10 sierpnia 2022

Wielki finał projektu „Like a Chef”

16 kobiet z Ukrainy zakończyło dwumiesięczny kurs kulinarny „Like a Chef”. Teraz będziemy trzymać kciuki za to, aby znalazły pracę w gastronomii. 

160-godzinny kurs, sfinansowany przez Electrolux Food Foundation, był prowadzony pod okiem trzech szefów kuchni – Macieja Maciejewskiego, Przemysława Hulewskiego i Mateusza Soćko. Wymagające szkolenie zawierało zagadnienia teoretyczne – m.in. podstawy systemu HACAP, zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i ochrony przeciwpożarowej oraz pierwszej pomocy – oraz wprowadzenie do idei zero waste w kuchni oraz kwestii dotyczących racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni.­­

Następnie uczestniczki kursu przygotowywały dania z różnych typów mięs, ryb, owoców morza. Uczyły się, jak przygotować wywary, sosy i marynaty, śniadania standardowe, ale także wegetariańskie i wegańskie oraz zupy. W nauce stosowano różne techniki kulinarne: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, konfitowanie, sous vide. Nie zabrakło deserów i nauki dekorowania przygotowanych dań.

Dodatkowo zapewniono uchodźczyniom naukę języka polskiego, z naciskiem na zagadnienia gastronomiczne i kulinarne. W czasie nauki uczestniczki mogły także oddać swoje dzieci pod opiekę organizatorów kursu.

Każde szkolenie dobiega jednak końca. Jego zwieńczeniem był uroczysty lunch prasowy, w którym wzięli udział także przedstawiciele samorządu i zaprzyjaźnionych firm. Uroczystość uświetnili swoją obecnością: Krzysztof Kuriata, dyrektor wydziału bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego, Ewa Kaliszuk, wiceprezydent Olsztyna, Joanna Glezman, pełnomocnik marszałka ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi, Łukasz Kujawa, prezes zarządu Falken Trade i Adrian Kwiatkowski, dyrektor ds. marketingu Falken Trade. Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, podkreślał jednak, że w organizacji wsparcia – nie tylko przy projekcie Like a Chef – wzięło udział kilkadziesiąt większych i mniejszych firm oraz dystrybutorów i producentów żywności, takich jak Piekarnia Dąbkowski, którzy dostarczali rozmaite produkty, urządzenia i żywność. Dary ten przekazywaliśmy uchodźcom lub wysyłaliśmy do Ukrainy. Część z nich była wykorzystywana przy codziennej opiece nad uchodźcami mieszkającymi w Hostelu Kuźnia.

Z kolei Dominika Kosman, head od communication Electrolux Poland, podkreślała, że współpraca z naszym bankiem ma już długą historię. Realizowaliśmy wspólne projekty, a firma wyposażyła kuchnię warsztatową Kuźni Społecznej w sprzęt AGD. Szefowa komunikacji w Electrolux Poland mówiła także o tym, że projekt „Like a Chef” realizowany w Olsztynie był także realizowany w Afryce, Ameryce Południowej i innych krajach europejskich.

Zakończenie pozostawiono creme de la creme całej uroczystości, czyli prezentację umiejętności kulinarnych 16 uczestniczek kursu. Wśród podanych dań znalazły się takie smakowitości:

  • Trójkąty z ciasta filo z salsą podane na sosie cytrynowym
  • Rolada z kurczaka faszerowana fasolką konserwową, omletem pietruszkowym i suszonymi pomidorami. Podana z puree z groszku na sałacie z sosem wiśniowym
  • Polędwiczka z indyka, pieczona w boczku. Podana z sosem ziołowym i glazurowaną marchewką
  • Sandacz smażony saute, podany w sosie kurkowym
  • Rosti ziemniaczane z pietruszką
  • Ryż po azjatycku
  • Sałata z warzywami z pietruszkowym sosem winegret
  • Surówka z kapustą czerwonej z orzechami włoskimi i groszkiem
  • Tiramisu

Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie:

Nasuwa mi się taka refleksja, że najważniejsza rzecz, która wypłynęła przy okazji tego kursu, fakt, że jego uczestniczki poczuły się wzmocnione, silniej zaaklimatyzowały się w Polsce i choć na chwilę zapomniały o tym, co dzieje się w Ukrainie. Poczuły, że mogą tutaj liczyć na pomoc, nie są same i, oby, odnalazły się na naszym rynku pracy. W prywatnych rozmowach potwierdzały, że przyjechały tu spięte, nie widziały czego oczekiwać na kursie i czy sobie poradzą. Szkolenie pozwoliło im otworzyć siebie, jak i otworzyć na nowe doznania kulinarne. Jedna z uczestniczek mówiła, że podczas gotowania stawiała przede wszystkim na szybkość przygotowania posiłku i łatwość jego przygotowania. Teraz zobaczyła, że żywność może inspirować, a kuchnia oferuje duża przestrzeń do eksperymentów.


5 października 2022

Job Skills Studio – kolejne uchodźczynie zdobyły kwalifikacje kulinarne!

17 uchodźczyń z Ukrainy z sukcesem ukończyło 40-godzinny, specjalistyczny, kurs piekarniczy. Wierzymy, że nowe kwalifikacje zwiększą ich szanse na znalezienie pracy w Polsce. Nasz Bank po raz kolejny zorganizował... czytaj dalej

28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik. Składniki:  6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności