Zakończyliśmy kolejny kurs kulinarny dla uchodźczyń
Piętnaście kobiet z Ukrainy ukończyło 160-godzinny kurs kulinarny, przygotowujący do zawodu kucharza. Wierzymy, że dzięki zdobytym umiejętnościom, uczestniczki kursu znajdą w Polsce pracę.
Już niemal dziesięć miesięcy trwa wojna w Ukrainie. Do Polski trafiło wielu uchodźców, którzy próbują na nowo ułożyć sobie życie w oczekiwaniu na koniec konfliktu. Część z nich podejmuje pracę, aby ułatwić sobie adaptację do życia w Polsce. Z tą myślą nasz Bank wraz z partnerami uruchomił kilka kursów kulinarnych, umożliwiających nabycie umiejętności w zawodzie kucharza. Organizowaliśmy kursy przy wsparciu firmy Electrolux, sieci EIT Food, a w ubiegłym tygodniu zakończyliśmy kolejny. Wsparł go finansowo główny sponsor Fundacja Promocji Kultury i Sportu, Nexus Automotive Central Europe i Inter Parts oraz Electrolux Food Foundation.
W piątek (9.12) piętnaście Ukrainek odebrało pamiątkowe certyfikaty, potwierdzające ukończenie kursu kulinarnego. Podczas zajęć kobiety uczyły się, m.in.: jak przygotować wywary, sosy i marynaty, śniadania standardowe, ale także wegetariańskie i wegańskie. Zapoznały się również z technikami zdobienia i podawania potraw, nauczyły się, jak praktycznie wykorzystywać techniki kulinarne (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide). Nie zabrakło również zagadnień związanych z wykorzystaniem zasad zero waste, a także z przyrządzania deserów.
Zajęcia praktyczne uzupełniliśmy lekcjami z języka polskiego, z naciskiem na zagadnienia kulinarne i te, które przydadzą się w komunikacji w kuchni.