7 września 2020

Zapraszamy na II edycję targów EcoTrendy!

Produkt lokalny – jakość, świeżość i dostępność. Jego rola w czasach pandemii i wpływ na nowe trendy w żywieniu będą głównym tematem wydarzenia „EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty”. W weekend 18-19 września w Kuźni Społecznej spotkają się m.in. miłośnicy życia w duchu slow.

Dobry znaczy świeży, lokalny, sezonowy. Tworzony z pasją i zaangażowaniem. Drobni producenci żywności, naturalnych kosmetyków, rękodzielnicy przez dwa dni zaprezentują swoje jakościowe ekologiczne produkty, opowiedzą o sposobach ich wytwarzania, podzielą się często wielopokoleniowym doświadczeniem. Na 30 stoiskach w strefie Dobrych Targów przy Kuźni Społecznej pojawią się plony z pól, sadów i ogrodów. Swoje produkty zaprezentują także właściciele pasiek, producenci nabiału, przetworów rybnych, olejów, słodyczy. Nie zabraknie domowego chleba i konfitur. A ofertę uzupełnią rękodzielnicy tworzący cuda z włóczki czy lnu, oferujący naturalne świece czy autorską biżuterię. Zielarze i producenci naturalnych kosmetyków udowodnią, że przyroda Warmii i Mazur to prawdziwa apteka dla zdrowia i urody.

– Dobre Targi to okazja, aby złapać bakcyla slow life i nauczyć się czerpać z potencjału, który mamy wokół siebie. A także poznać ludzi, którzy ze swojej pasji uczynili sposób na życie – zapewnia Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, organizator wydarzenia „EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty”.

Ale strefa handlowa to tylko część unikatowego w skali regionu wydarzenia. Otwarta impreza kierowana jest m.in do mniej i bardziej zaawansowanych miłośników ekologii, trendu zero waste, którzy poszukują wiedzy i inspiracji. A także dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty, chcą odkryć lub pogłębić kulinarną pasję. W nowocześnie wyposażonej kuchni warsztatowej, pod okiem znakomitych szefów kuchni, można będzie zgłębić tajniki włoskich specjałów, poznać receptury na potrawy roślinne czy sposoby na przyrządzenie tatara.

Podczas otwartych seminariów naukowcy, psychodietetycy i trenerzy, przybliżą temat nawyków i wyzwań żywieniowych w dobie pandemii. Będzie mowa o zaletach lokalnych produktów i krótkich łańcuchów dostaw oraz gospodarce obiegu zamkniętego. Podczas pokazów kulinarnych mistrzowie kuchni m.in. Jagna Niedzielska, prekursorka kulinarnego trendu zero waste zainspirują m.in. jak z resztek produktów wyczarować wykwintne dania. W otwartej strefie dla dzieci czekają atrakcje dla maluchów, warsztaty kulinarne, zabawy eko-edukacyjne.

Zapraszamy całe rodziny!

PROGRAM WYDARZENIA: KLIK

WYDARZENIE NA FACEBOOKU: KLIK

27 lutego 2024

Nowe auto elektryczne zawiezie nas w przyszłość

Flota Banku Żywności wzbogaciła się o elektryczne auto dostawcze. – To kontynuacja naszych działań w kwestii zrównoważonego rozwoju i zapowiedź jeszcze śmielszych projektów – mówi Marek Borowski, prezes... czytaj dalej

12 lutego 2024

W najbliższych latach utworzymy kilkadziesiąt miejsc pracy!

Wraz ze Stowarzyszeniem WAMA-COOP rozpoczynamy realizację olbrzymiego projektu, w ramach którego stworzymy 248 miejsc pracy w Olsztynie i powiatach: olsztyńskim, mrągowskim, kętrzyńskim, lidzbarskim i bartoszyckim!... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności