26 lipca 2024

Nowe działania edukacyjne w programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową

Odwiedziliśmy Stowarzyszenie MONAR — Schronisko dla Osób Bezdomnych MARKOT w Marwałdzie, gdzie przeprowadziliśmy m.in. warsztaty dotyczące nawyków żywieniowych i zrównoważonej konsumpcji.

Nasze edukatorki – Asia i Michalina – podzieliły się wiedzą na temat profilaktyki i leczenia cukrzycy, a także przeprowadziły pomiary analizy składu ciała osób, które wzięły udział w spotkaniu.

Nie zabrakło też dyskusji na temat przyrządzania posiłków w sposób korzystny dla zdrowia, w duchu zero waste oraz informacji na temat prawidłowej segregacji odpadów.

Nasza wizyta była elementem działań towarzyszących, które realizujemy w ramach programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Program zastąpił poprzedni Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

– Nowością w FEPŻ 2021-2027 są warsztat dotyczące prawidłowej segregacji odpadów. Poza tym zapraszamy beneficjentów programu do udziału w zajęciach dietetycznych, podczas których każdy może skorzystać z indywidualnej analizy składu ciała. Realizujemy warsztaty kulinarne, mówimy także o zrównoważonej konsumpcji, pokazujemy, jak i dlaczego warto białko zwierzęce zastępować białkiem roślinnym – mówi Justyna Staszkiewicz, koordynatorka działań edukacyjnych FEPŻ 2021-2027 w Banku Żywności w Olsztynie.

Do grudnia 2024 planujemy realizację 293 warsztatów. Oprócz Marwałdu odwiedziliśmy do tej pory: Chrześcijańską Służbę Charytatywną w Lidzbarku Warmińskim, Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej w Dąbrównie, Janowie, Wilczętach, Iłowie-Osadzie, Stowarzyszenie Pomocy Społecznej SOCJAL w Braniewie, Stowarzyszenie Pomocy Dziecku i Rodzinie BARKA w Biskupcu, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostródzie i Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie Wszyscy Powinni Mieć Równe Szanse w Korszach.

Warsztaty FEPŻ

 

#FunduszeUE  #FunduszeEuropejskie 

Warsztaty FEPŻ
14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności