5 października 2020

Weź udział w warsztatach kulinarnych w Światowy Dzień Żywności!

17 i 18 października Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i Bank Żywności w Olsztynie zapraszają na międzypokoleniowe warsztaty kulinarne, podczas których będziemy uczyć się gotować zdrowo i zgodnie z ideą „zero waste”.

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez ONZ w 1979 roku przypomina opinii publicznej o globalnych problemach żywnościowych, wzmacnia poczucie solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Zwraca też uwagę na bardzo ważną kwestię marnowania żywności i jej skutków ekonomicznych, społecznych oraz środowiskowych.

– Są to problemy niezwykle istotne, ponieważ wciąż dwa miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia – mówi Jolanta Markiewicz, kierownik ds. promocji i komunikacji Banku Żywności w Olsztynie. – Tymczasem w krajach rozwiniętych, do których możemy zaliczyć także Polskę, dyskusja toczy się obecnie wokół tego, że zbyt dużo żywności, która mogłaby zostać zjedzona, jest marnowana i to w naszych gospodarstwach domowych.

Obecnie na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności rocznie. (88 mln w UE, 9 mln w Polsce). Marnujemy jedzenie masowo i bezrefleksyjnie. Stąd też wzięła się idea warsztatów międzypokoleniowych, podczas których będziemy mówić o niemarnowaniu jedzenia, próbując wpłynąć na poprawę nawyków żywieniowych.

Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne będą okazją dla całych rodzin, grup przyjaciół, ale też indywidualnych osób, aby pod okiem szefów kuchni i dietetyków nauczyć się przygotowywać dania, które mają dobry wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i na nasze środowisko. W profesjonalnej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej uczestnicy poznają nowe przepisy i nowe techniki kulinarne. Będą także wymieniać się doświadczeniami i wspólnie inspirować. Podczas warsztatów „Tradycyjne polskie specjały w zdrowej roślinnej odsłonie” sprawdzimy, jak i czym zastąpić mięso w diecie, które produkty są bogate w białko i które z nich zawierają odpowiednią ilość witamin i minerałów. Rezultatem zajęć będą m.in. alternatywy dla tradycyjnego schabowego, wege gulasz i w pełni roślinne gołąbki. „Dieta bezmleczna, czyli tajniki wegetariańskiego nabiału” to warsztaty dla wszystkich, którzy muszą lub chcą poszukiwać alternatyw produktów mlecznych w swojej diecie. Nauczymy się przygotowywać roślinne sery, śmietanę oraz dowiemy się jak uzyskać smak, kremowość i konsystencję potraw bez nabiału. A na deser „Kuchnia bez stereotypów”, czyli desery z ziemniaków, batony z kaszy i inne wegańskie, zdrowe i pyszne słodycze. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mieli okazję zdobyć nagrody, które ułatwią im wdrożenie w życie idei „zero waste”.

Podczas obchodów Światowego Dnia Żywności 16 października Bank Żywności w Olsztynie przygotował także naukowe pokazy, prelekcje i praktyczne zajęcia „Jak gotować, aby nie marnować?!” dla olsztyńskich szkół.

Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale obowiązuje wcześniejsza rejestracja: klik

Wydarzenie na Facebooku: klik

Liczba miejsc jest ograniczona!

Idea organizacji Światowego Dnia Żywności i warsztatów jest częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie.

16 września 2025

Targ Dobrej Wymiany. Daj rzeczom drugie życie!

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

12 września 2025

Zgłoś swoją klasę do programu Food Heroes

Jeśli szkoła lub przedszkole, w którym pracujesz, znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim, to koniecznie zgłoś się do naszego programu Food Heroes! Nasze edukatorki przyjadą do Ciebie i przeprowadzą... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności