W dniach 16 i 19 grudnia Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i Bank Żywności w Olsztynie zapraszają na międzypokoleniowe warsztaty kulinarne, podczas których będziemy uczyć się gotować zdrowo i zgodnie z ideą „zero waste”.
Warsztaty odbędą się w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie.
Kuźnia Społeczna pod jednym dachem łączy potencjał wielu branż i międzypokoleniowe doświadczenie. Stwarza przestrzeń do wszechstronnego rozwoju i kreowania nowych przedsięwzięć.
Kuźnia Społeczna - inwestycja Banku Żywności w Olsztynie, wpisuje się w światowy trend na rynku pracy, w którym działają obok siebie i inspirują nawzajem freelancerzy, mikroprzedsiębiorstwa, organizacje społeczne.
Kuźnia Społeczna to przestrzeń coworkingowa, biurowa, warsztatowa, eventowa, a także hostelowa.
Kuźnia Społeczna znajduje się w Olsztynie, przy ul. Marka Kotańskiego 1.
1,3 miliarda ton na całym świecie, 88 milionów ton w Unii Europejskiej, 9 milionów ton w Polsce – tyle żywności trafia co roku na śmietnik.
Marnujemy jedzenie masowo i bezrefleksyjnie. My, konsumenci mamy na sumieniu najwięcej.
Nauczymy się w ramach warsztatów wykorzystywać całą żywność bez wyrzucania jej do śmietnika.
Niech dobra zmiana zacznie się w kuchni!