23 lipca 2024

Warsztaty Informpack: jak odpowiedzialnie postępować z odpadami opakowaniowymi

20 lipca zorganizowaliśmy kolejne warsztaty w ramach projektu Informpack, których celem jest promocja odpowiedzialnego postępowania z odpadami opakowaniowymi.

Warsztaty miały na celu podniesienie świadomości konsumentów na temat zarządzania opakowaniami po żywności, zarówno w domu, jak i poza nim. Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się, jak zmniejszyć ilość odpadów opakowaniowych oraz jak promować zrównoważone praktyki zakupowe. Warsztaty odbywały się w realnym środowisku sklepu, co pozwoliło na praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy.

Podczas warsztatów uczestnicy przygotowywali także pyszne roślinne dania z zakupionych wcześniej produktów, promując zdrową dietę w kontekście zrównoważonych wyborów konsumenckich. Warsztaty wzbogacone były o praktyczne wskazówki, które mają pomóc konsumentom w codziennych wyborach zakupowych.

Projekt Informpack, realizowany od 2024 roku, łączy siły ekspertów z Polski, Danii, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. W Polsce partnerami projektu są m.in. Grupa Maspex, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz nasz Bank. Współpraca ta ma na celu budowanie pożądanych postaw konsumenckich.

Projekt Informpack realizujemy dzięki dofinansowaniu EIT Food – przodującej w Europie inicjatywy w zakresie innowacji w branży spożywczej, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. 

 

Projekt Informpack
14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności