4 marca 2020

Studenci w Banku Żywności: od wolontariatu do stażu

Są młodzi, pełni energii i entuzjazmu. Nierzadko związani są z Bankiem Żywności od lat, współpracując z nami, jako wolontariusze, praktykanci, stażyści. Co ich motywuje? – Pomaganie innym powinno być obowiązkiem każdego człowieka – mówi jeden ze stażystów.

Karol, Paweł, Marcin i Wiktoria są studentami Wydziału Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Do naszego Banku trafili na staż. I od razu zostali rzuceni na głęboką wodę, bo właśnie wydajemy żywność w ramach programu FEAD. Przez dwa dni do magazynów Banku przyjdzie niemal trzysta osób. Każda z nich odbierze paczkę żywnościową, w której znajdzie m.in. kaszę, żółty ser, fasolę, powidła, mleko. Wszyscy beneficjenci pomocy zostali wskazani przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

W magazynie jest przysłowiowy młyn. Studenci dzielą żywność, sprawdzają tożsamość, dyskutują z ludźmi, nie ma nawet okazji, żeby na chwilę przysiąść. W wolnych chwilach rozmawiamy o stażu w Banku i wolontariacie.

– Podoba nam się tutaj. Trzeba wykazać się kreatywnością. Dostajemy zadanie i nikt nam nie narzuca, jak mamy je wykonać – ocenia Karol. – I co ważne, to ambitne prace, a nie parzenie kawy. Dystrybuujemy żywność, czasem trzeba pojechać do urzędu, zadzwonić gdzieś, popracować w magazynie. Wiedziałem, że chcę tutaj przyjść, bo podczas poprzednich kontaktów z Bankiem spodobała mi się przyjacielska, dobra atmosfera, która tu panuje.

Paweł, podając powidła kolejnej potrzebującej osobie: – Mój kontakt z Bankiem zaczął się od zbiórki żywności. Ktoś przyszedł do szkoły, opowiedział o niej, postanowiłem się zaangażować. Dostałem nawet pamiątkowy dyplom. Do tej pory trzymam go w teczce!

Karol: – Pracowaliśmy, jako wolontariusze w magazynie, zbieraliśmy także pieniądze na odbudowę Kuźni Społecznej.

Marcin i Wiktoria wybrali Bank na staż z polecenia kolegów. Marcin studiował wcześniej zarządzanie i inżynierię produkcji, a obecnie towaroznawstwo. Uznał, że Bank będzie odpowiednim miejscem do poszerzenia wiedzy na temat sektora spożywczego. Wiktoria z kolei jest absolwentką studiów licencjackich gastronomia – sztuka kulinarna. A stąd już krótka droga do Banku Żywności.

Studenci zachęcają do współpracy z Bankiem i wolontariatu. Na ich przykładzie widać, że można związać się na dłużej z naszą organizacją. Dać coś od siebie i również otrzymać.

Karol: – Obowiązkiem człowieka jest pomaganie innym. Żałuję, że moi rówieśnicy niechętnie angażują się w wolontariat. To, niestety, jest już pokolenie, które zacznie działać dopiero wtedy, kiedy będzie coś z tego miało. A przecież warto coś zrobić dla wewnętrznej satysfakcji, że się komuś pomogło. Dobro wraca i procentuje.

 

Jeśli chcecie włączyć się w działania Banku Żywności w Olsztynie to zapraszamy do kontaktu: tel. 662 122 009

Potrzebujemy:

• pomocników przy zbiórkach żywności w sklepach,
• koordynatorów zbiórek w placówkach handlowych,
• pomocników do przyjmowania i segregacji żywności zwożonej do magazynu,
• kierowców do zwożenia żywności ze sklepów

 

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności