Gratka dla nauczycieli. Gotowe scenariusze lekcji o niemarnowaniu żywności
Podczas Teacher Forum, które zorganizowaliśmy w ramach projektu EIT Food Science Class, przekazaliśmy nauczycielom kompletne scenariusze lekcji o niemarnowaniu żywności.
W Teacher Forum wzięło udział kilkudziesięciu nauczycieli z Europy. Głównym celem spotkania, które odbyło się online, było przekazanie nauczycielom informacji o scenariuszach lekcji, stworzonych w ramach projektu EIT Food Science Class. Wydarzenie było także okazją do omówienia scenariuszy i nakreślenia metod skutecznego wprowadzenia nowych narzędzi do procesu edukacji. Teacher Forum odbyło się gronie międzynarodowym, co umożliwiło uczestnikom wydarzenia konfrontację systemów edukacji, w których na co dzień pracują.
— Cieszy fakt, że w spotkaniu wzięły udział osoby nie tylko z krajów zaangażowanych w realizację projektu — mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. — Pojawili się nauczyciele niemal z całej Europy, zainteresowani mówieniem o żywności czy zasadach zdrowego odżywiania w swoich szkołach w sposób nowy, innowacyjny.
Teacher Forum uzupełnił też pokaz gotowania na żywo w stylu zero waste, który poprowadził Przemysław Hulewski, szef kuchni.
Teacher Forum było podsumowaniem projektu EIT Food Science Class, który Bank Żywności w Olsztynie realizował z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk przy współpracy EIT Food Poland, EUFIC – European Food Information Council, Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, VTT Technical Research Centre of Finland, Rikolto, oraz Izraelskim Instytutem Techniczny Technion. W ramach projektu zrealizowaliśmy m.in. spotkanie dla nauczycieli, warsztat gotowania zero waste czy spotkanie edukacyjne dla młodzieży.