16 grudnia 2022

Gratka dla nauczycieli. Gotowe scenariusze lekcji o niemarnowaniu żywności

Podczas Teacher Forum, które zorganizowaliśmy w ramach projektu EIT Food Science Class, przekazaliśmy nauczycielom kompletne scenariusze lekcji o niemarnowaniu żywności.

W Teacher Forum wzięło udział kilkudziesięciu nauczycieli z Europy. Głównym celem spotkania, które odbyło się online, było przekazanie nauczycielom informacji o scenariuszach lekcji, stworzonych w ramach projektu EIT Food Science Class. Wydarzenie było także okazją do omówienia scenariuszy i nakreślenia metod skutecznego wprowadzenia nowych narzędzi do procesu edukacji. Teacher Forum odbyło się gronie międzynarodowym, co umożliwiło uczestnikom wydarzenia konfrontację systemów edukacji, w których na co dzień pracują.

— Cieszy fakt, że w spotkaniu wzięły udział osoby nie tylko z krajów zaangażowanych w realizację projektu — mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. — Pojawili się nauczyciele niemal z całej Europy, zainteresowani mówieniem o żywności czy zasadach zdrowego odżywiania w swoich szkołach w sposób nowy, innowacyjny.

Teacher Forum uzupełnił też pokaz gotowania na żywo w stylu zero waste, który poprowadził Przemysław Hulewski, szef kuchni.

Teacher Forum było podsumowaniem projektu EIT Food Science Class, który Bank Żywności w Olsztynie realizował z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk przy współpracy EIT Food Poland, EUFIC – European Food Information Council, Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, VTT Technical Research Centre of Finland, Rikolto, oraz Izraelskim Instytutem Techniczny Technion. W ramach projektu zrealizowaliśmy m.in. spotkanie dla nauczycieli, warsztat gotowania zero waste czy spotkanie edukacyjne dla młodzieży.

Scenariusze lekcji o niemarnowaniu żywności są do pobrania TUTAJ.

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności