28 października 2022

Zachęcamy nauczycieli do innego spojrzenia na edukację o żywności

Pokazy i eksperymenty, gotowanie w stylu zero waste oraz pakiet scenariuszy lekcji i materiałów dydaktycznych dla nauczycieli – to tylko część atrakcji, które czekały na uczestników warsztatów w ramach projektu EIT Food Science Class, którymi zamknęliśmy niemal miesięczne obchody Światowego Dnia Żywności.

Głównym celem warsztatów było spotkanie z nauczycielami szkół podstawowych i średnich, których chcieliśmy zainteresować innowacyjnymi i atrakcyjnymi metodami na edukację dzieci dotyczącą żywności oraz jej niemarnowania. – Warsztaty odbyły się w ramach projektu EIT Food Science Class, który wprowadza technologię i naukę o żywności do szkół oraz pozwala uczniom wcielać się w rolę młodych badaczy żywności. Wszystko po ty, by inspirować nowe pokolenia świadomych konsumentów – wyjaśnia Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie.

Nad opracowaniem atrakcyjnego programu zajęć o żywności dla szkół, opartego na doświadczeniach, praktycznych zajęciach, wizytach w laboratoriach, badaniach żywności przez trzy lata pracowali wspólnie naukowcy z uniwersytetu w Hajfie oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, badacze z instytutu badawczego z Finlandii (VTT), edukatorzy-eksperci z organizacji pozarządowej z Belgii (Rikolto) oraz specjaliści z naszego Banku.

W ramach projektu zrealizowaliśmy również prelekcje oraz warsztaty kulinarne z naciskiem na niemarnowanie żywności oraz przygotowanie zdrowych i pożywnych dań do szkoły, uzupełnionych o elementy kuchni molekularnej.

W zamykającym projekt wydarzeniu uczestniczyło kilkunastu nauczycieli, którzy wzięli udział w warsztacie, zachęcającym ich do podjęcia próby, innego edukowania o żywności i zachęcania swoich podopiecznych do niemarnowania jedzenia oraz wybierania produktów, które są dobre dla naszego zdrowia i dla planety.

O tym, jak wygląda filozofia niemarnowania i prawdziwe zero waste, nauczyciele przekonali się podczas wspólnego gotowania w kuchni warsztatowej pod okiem szefa kuchni Przemysława Hulewskiego. W gotowaniu wykorzystano m.in. liście kalafiora i płyn z cieciorki konserwowej (aquafabę). W efekcie powstały cztery przepyszne potrawy – pudding chlebowy, zupa krem, tarta warzywna z sosem tzatziki i cebulowo-cytrynowym oraz wegański smalec. Całość zamknął pokaz dr Marty Kopcewicz i mgr inż. Marzeny Lenkiewicz z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, które opowiadały o informacjach zawartych na etykietach produktów spożywczych, a także o bezpieczeństwie żywności, na przykładzie krowiego mleka.

Z kuluarowych rozmów wiemy, że nauczyciele byli zachwyceni warsztatami i od razu pytali o możliwość współpracy ich szkół z naszym Bankiem i Instytutem. Wierzymy, że warsztaty EIT Food Science Class, to dopiero początek naszej wspólnej przygody, której celem będzie edukacja uczniów z zakresu niemarnowania żywności oraz jej przetwarzania.


Fot. Fot. Agnieszka Blonka, Archiwum IRZiBŻ PAN

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności