24 listopada 2022

Projekt dla seniorów „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”

Pięć organizacji seniorskich bierze udział w projekcie „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”.

Projekt zakłada wzmocnienie organizacji senioralnych z województwa warmińsko-mazurskiego w kwestii zagospodarowania żywności zagrożonej zmarnowaniem. Możliwe to będzie dzięki podniesieniu kompetencji i wyposażeniu organizacji w wiedzę w zakresie wolontariatu, pozysku żywności i działań edukacyjnych na rzecz walki z marnowaniem żywności.

Do projektu zakwalifikowaliśmy następujące organizacje:

  1. Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Miejsko-Powiatowe Dzieci, Młodzieży i Dorosłychw Olsztynie
  2. Spółdzielnia Socjalna Humanus
  3. Uniwersytet Trzeciego Wieku w Olsztynku 
  4. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej Górowo Iławeckie
  5. Dom Dziennego Pobytu przy MOPS w Biskupcu 

Obecnie prowadzimy spotkania, podczas których przeprowadzamy wstępną diagnozę organizacji. Chcemy dowiedzieć się, jakie mają potrzeby i jak funkcjonują. Pozwoli to na opracowanie strategii działania dla każdej z nich, zawierającej plan działania oraz metody jego realizacji. Strategia ma być drogowskazem działań aktywizacyjnych, edukacyjnych i pomocowych na rzecz społeczności lokalnej każdego z uczestników projektu. Wiadomo, że dokument będzie zawierał m.in. rekomendacje dotyczące przeprowadzenia, wraz ze społecznością szkolną, kilku działań. W ramach tzw. Kół Poszanowania Żywności seniorzy i dzieci zorganizują m.in. dwie zbiórki żywności, obchody światowego dnia żywności, konkurs czy warsztaty edukacyjne.

– Współpraca seniorów i młodzieży nada projektowi wymiar międzypokoleniowy – mówi Anna Łupina, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. – Stworzy to szansę na budowę silnej społeczności, wrażliwej na potrzeby drugiego człowieka.

Projekt „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa” finansowany jest ze środków Narodowego Instytutu Wolności.

21 maja 2025

MENTOR 5.0 – spotkanie w Nowym Mieście Lubawskim i III tura rekrutacji

Serdecznie zapraszamy nauczycieli i dyrektorów szkół z Nowego Miasta Lubawskiego i subregionu elbląskiego do wzięcia udziału w spotkaniu otwierającym projekt MENTOR 5.0 – kompetencje dla subregionu elbląskiego.... czytaj dalej

16 maja 2025

Wspieramy kobiety w budowaniu przyszłości sektora spożywczego

Rozpoczęliśmy projekt EIT Food Ample Olsztyn, który jest stworzony z myślą o wsparciu kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym. Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności