18 września 2023

Zrób zakupy i ugotuj. Kolejny nowatorski warsztat

Za nami kolejne dwudniowe warsztaty, które łączą umiejętność robienia świadomych zakupów z gotowaniem pysznych potraw.

Kolejne warsztaty „Shop&Cook” cieszyły się jeszcze większym powodzeniem niż I edycja. Nie dziwi nas to! Pierwszego dnia pokazaliśmy jak robić świadome zakupy – na co zwracać uwagę, jak czytać składy czy jakie zamienniki są godne uwagi. Podczas warsztatów kulinarnych wspólnie przyrządziliśmy potrawy z wcześniej zakupionych produktów. Były to dania tradycyjne jak również delikatnie zmodyfikowane. Celem warsztatów było zachęcenie do zwiększania ilości produktów pochodzenia roślinnego w diecie, głównie roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych, np. nasion roślin strączkowych.

Wspólne zakupy w Auchan
Warsztaty „Shop&Cook” rozpoczęliśmy tradycyjnie od małego testu. Grupa w ciągu 30 minut miała zrobić zakupy a potem uzasadnić swój wybór. Bonusowym zadaniem było wybranie wysoko odżywczego produktu pochodzenia roślinnego, który można wykorzystać w daniu typowo mięsnym. Oprócz części praktycznej na grupę czekała też potężna dawka wiedzy. Zwróciliśmy też uwagę na temat niemarnowania żywności. Grupa poznała praktyczne tipy, które może wykorzystać każdego dnia.

Roślinne alternatywy to dobry wybór dla nas i naszej planety!
Podczas drugiego dnia warsztatów spotkaliśmy się w Kuchni Kuźnia, aby pod czujnym okiem Szefa Macieja Maciejewskiego, wspólnie ugotować dania z wcześniej zakupionych produktów. Zaprezentowaliśmy sposoby na odgraniczenie marnowania żywności w gospodarstwie domowym. Dyskutowaliśmy o prawidłowym przechowywaniu produktów, planowaniu posiłków, przygotowaniu listy zakupów czy o przeliczaniu porcji produktów zwierzęcych na roślinne.

Gotowaliśmy dania w trzech odsłonach – tradycyjnej, zmodyfikowanej i wegańskiej. Szef Kuchni pokazał, że dania w każdej wersji mogą być smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Naszym celem było pokazanie, że każdy z nas ma wybór a każdy wybór ma znaczenie. Nie zawsze musimy w pełni rezygnować z mięsa, ale warto stosować roślinne alternatywy – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk.

Mały krok ma wielkie znaczenie
Uczestnicy warsztatów podkreślali, że dużym zaskoczeniem dla nich był nie tylko smak przygotowanych potraw, ale przede wszystkim dostępność roślinnych alternatyw. Robiąc codzienne zakupy wybierają produkty, które znają od lat.
Smaku niektórych rzeczy nie znałam albo z góry zakładałam, że są niedobre. Zaskoczeniem dla mnie było tofu, którego nigdy nie próbowałam a teraz wiem, że zagości na stałe w mojej kuchni – mówi jedna z uczestniczek warsztatów.
Na mnie wrażenie zrobiła łatwość przygotowania potraw. Nie wiem dlaczego, ale byłem przekonany, że wykorzystanie białka roślinnego wiąże się z wydłużeniem czasu przygotowania jedzenia a tak nie jest – dodaje inny uczestnik.


Jeśli chciał (a) byś wziąć udział w podobnych warsztatach, to mamy dobrą wiadomość. W tym roku planujemy jeszcze podobne wydarzenia! Najbliższe warsztaty odbędą się już 14-15 października. Link do rejestracji jest TUTAJ.


Warsztaty są częścią projektu #SUCCESS finansowanego przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności EIT Food, EITFood Poland. Celem projektu jest zmiana konsumpcji żywności poprzez zwiększenie świadomości konsumentów i ułatwienie im dokonywania bardziej przyjaznych środowisku codziennych zakupów spożywczych.

 

Zrób zakupy i ugotuj. Kolejny nowatorski warsztat.
12 czerwca 2024

Kolejna edycja Like a Chef za nami!

Wczoraj zakończyliśmy kolejną edycję projektu Like a Chef! Finał 80-godzinnego szkolenia zwieńczył egzamin pod czujnym okiem komisji, w skład której wszedł m.in.: prezes Banku, szef kuchni Marcin Talipski, który... czytaj dalej

10 czerwca 2024

Projekt Informpack, czyli jak postępować z odpadami odpowiedzialnie!

Od 2024 roku jesteśmy częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności). Projekt jest realizowany dzięki... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności