18 sierpnia 2018

Żegluję, nie marnuję

Bank Żywności w Olsztynie i Rotaract Giżycko zorganizowali w kilku mazurskich portach punkty odbioru zbędnego jedzenia, które często po rejsach trafiało na śmietnik. Teraz żywność otrzymają podopieczni z organizacji społecznych z regionu.

Turyści przyznają, że przygotowując zapasy na rejs kupują zbyt dużo jedzenia. Do tej pory po zejściu z łódki uczestnicy rejsu zabierali część produktów ze sobą, a część trafiała do kosza. Teraz żeglarze będą mogli przekazać je potrzebującym. W kilku portach na Mazurach powstały punkty odbioru produktów spożywczych.

– Stwierdziliśmy, że trzeba coś z tym zrobić, dlatego wspólnie zorganizowaliśmy tę akcję, aby po rejsach, po tygodniowych pobytach na jachtach, odbierać tę żywność, która pozostaje i przekazywać potrzebującym– mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Jedzenie można oddać w czterech portach:

  • Eko-Marina
  • Port Hotel Tajty
  • Zielona Zatoka
  • Sztynort

Odebrane jedzenie zostanie posortowane, a następnie trafi do lokalnych organizacji społecznych. Ze wsparcia skorzystają: Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii, Stowarzyszenie Promyk, Centrum Integracji Społecznej oraz Stowarzyszenie Podaruj Dziecku Radość.

– Teraz przejmujemy produkty z Banku Żywności w Olsztynie, które zostaną spożytkowane na organizację czasu wolnego, np. na zajęcia kulinarne. Nauczymy młodzież jak przetwarzać żywność czy jak ją oszczędzać – mówi Iwona Radzymińska, dyrektor Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Giżycku.

 

 

19 sierpnia 2019

Wspólna akcja olsztyńskiej sieci „Społem” PSS i Banku Żywności w Olsztynie!

Rusza Akcja Skarbonka! Już od września klienci sklepów „Społem” PSS w Olsztynie będą mogli zaangażować się w ratowanie żywności. W świetle uchwalonej ostatnio ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu... czytaj dalej

13 sierpnia 2019

Bank Żywności w Olsztynie na Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla

Kiermasz produktów żywnościowych wytwarzanych naturalnymi metodami, konkursy na najlepszą potrawę regionalną, jak też pokazy przygotowywania i degustacje wykwintnych dań – to wszystko już 25 sierpnia 2019 na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności