4 grudnia 2024

Zakończyliśmy kurs „Like a Chef”. 60 osób z nowym pomysłem na życie

Zakończyliśmy kolejną edycję kursu kulinarnego „Like a Chef”, który pomógł uczestnikom z różnych środowisk zdobyć nowe umiejętności i pewność siebie, a także otworzyć drzwi do kariery w gastronomii.

Kurs kulinarny skierowany był do osób bezrobotnych oraz tych, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Uczestnicy zaczynali od podstaw – nauki łączenia składników i przestrzegania zasad bezpieczeństwa w kuchni, a kończyli na nowoczesnych technikach kulinarnych, takich jak gotowanie sous-vide czy zero waste. Program obejmował także przygotowywanie dań wegańskich i wegetariańskich..

Program, który realizowaliśmy we współpracy z Electrolux Food Foundation, trwał 80 godzin i zakończył się egzaminem, po którym uczestnicy otrzymali certyfikaty, otwierające im drogę do pracy w branży. Łącznie w 2024 roku zorganiowaliśmy 4 edycje kursu,  których wzięło udział 60 osób.

„Like a Chef” to jednak nie tylko kurs kulinarny, ale również wsparcie mentalne. Uczestnicy zyskali pewność siebie i poczucie, że mają szansę na lepszą przyszłość. Połączenie praktycznych umiejętności z pozytywnym nastawieniem dało uczestnikom nową nadzieję na zawodową przyszłość.

14 lipca 2025

Stawiamy na rozwój kompetencji. Szkolenia dla lokalnych liderów i organizacji

W ramach projektu „Food is the Greatest Human Need Program” (Żywność największą potrzebą człowieka) rozpoczynamy cykl szkoleń dla przedstawicieli organizacji pozarządowych oraz lokalnych instytucji tworzących... czytaj dalej

7 lipca 2025

Prezes Banku z Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Marek Borowski, założyciel i prezes Banku Żywności w Olsztynie, został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżnienie, które nadała kapituła pod przewodnictwem prezydenta RP Andrzeja Dudy,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności