Z wizytą w Warszawie na New Food Forum
Nasza żeńska część załogi wybrała się do warszawskiego Centrum Nauki „Kopernik” na wydarzenie New Food Forum 2023, organizowane przez ProVeg International.
Aneta, Asia i Oksana wysłuchały kilku wystąpień i wykładów, dotyczących wegańskich produktów roślinnych — zamienników mięsa i nabiału. W Forum wzięło udział wielu specjalistów i przedstawicieli firm zajmujących się opracowywaniem zamienników produktów odzwierzęcych. Wśród ekspertów był m.in. Daniel Szostek, współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego, który razem z Wiesławem Macherzyńskim (COO LABFARM SP. Z O.O.) i Sebastianem Tołwińskim (UPFIELD) mówił o mięsie laboratoryjnym i możliwościach wprowadzenia go na polski rynek.
Oprócz rozmów były też degustacje. Na dziewczynach szczególne wrażenie zrobiły m.in. śledzie wegańskie, jajko w płynie (!), wegańskie kiełbasy, pasztety, a nawet boczek czy… tuńczyk wegański przygotowany z chlebowca różnolistnego.
W trakcie Forum dyskutowano m.in. nad zwiększaniem produktów pochodzenia roślinnego w naszej diecie, upowszechnianiem wiedzy na ich temat czy poprawie funkcjonalności i smaku wegańskich produktów. – Jeden z wniosków, który wybrzmiał podczas Forum, brzmi tak, że Polaków będzie trudno całkowicie „zweganizować”, bo przywiązanie do mięsa w naszym kraju jest zbyt duże – mówi Asia, edukatorka i dietetyczka w naszym Banku. – I to jest w porządku, ale powinniśmy otwierać się na nowe produkty pochodzenia roślinnego i urozmaić nimi codzienną dietę. Zadbamy w ten sposób nie tylko o nasze zdrowie, ale również o planetę.