30 stycznia 2023

Wytrawna tarta w stylu zero waste!

W tym miesiącu Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, proponuje Wam przepis na tartę.

– Atutem proponowanej tarty jest jej baza w postaci spodu z kruchego ciasta oraz masa śmietanowo-jajeczna. Resztę wypełnienia ogranicza tylko nasza wyobraźnia i lodówka – zachęca Maja Świtkowska.

Do przygotowania będą nam potrzebne: 

I. składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • ok. łyżeczki soli
  • 1 jajko

II. składniki na nadzienie:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, papryka itp.
  • kukurydza, czerwona papryka, czerwona cebula, groszek, ser żółty, wędlina itp.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny, usypując wzgórek (możemy również zagnieść ciasto za pomocą miksera). Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól oraz jajko. Zagarniamy palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko łączymy składniki w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę (możemy też schować je na 30 minut do zamrażarki). Formę na tartę o średnicy 24 -28 cm dokładnie smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Przekładamy je do formy i wykładamy nim dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na pół godziny do czasu, aż ciasto się schłodzi i zesztywnieje. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypujemy suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni tarty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, następnie zdejmujemy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor. Następnie wyjmujemy formy z piekarnika.

Do miski wlewamy 250 ml śmietanki 30% i dodajemy jajka, ew. starty ser, jeśli lubimy. Następnie doprawiamy solą, zmielonym czarnym pieprzem, ziołami i papryką. Roztrzepujemy widelcem lub rózgą na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na upieczony spód wykładamy dodatki — np. wędlinę i paprykę pokrojone w dużą kostkę, groszek, kukurydzę. Całość zalewamy masą z jajek i sera. Pieczemy przez około 25 minut, aż masa serowa się zetnie.

Smacznego!

13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu. Siadamy do nauki Na co dzień... czytaj dalej

13 maja 2025

Wystartowała Akademia Edukatora!

Bank Żywności w Olsztynie nie zwalnia tempa – wręcz przeciwnie, wchodzi na nowy poziom działań edukacyjnych. Wystartowała Akademia Edukatora! Przez lata prowadziliśmy warsztaty, lekcje i kampanie społeczne,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności