11 grudnia 2020

Wigilia w stylu wege, a może desery zero waste? Zapisz się na warsztat!

W dniach 16 i 19 grudnia zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych on-line, podczas których na żywo będziemy przygotowywać dania na wigilijny stół pod okiem kucharza Macieja Maciejewskiego. 

Warsztaty kulinarne zaplanowane podczas Światowego Dnia Żywności z EIT Food, które wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN planowaliśmy zorganizować w kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej jeszcze w październiku, niestety nadal nie mogą zostać zrealizowane. Chcielibyśmy zaprosić wszystkich chętnych do naszej kuchni, jednak uznaliśmy, że zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze. W zamian mamy propozycję: to my zawitamy w Państwa domach, by wspólnie przygotować zdrowe potrawy, także te wigilijne.

Zapraszamy do wspólnego gotowania podczas warsztatów online. Z odpowiednim wyprzedzeniem prześlemy listę produktów i niezbędnego sprzętu do wspólnego gotowania na żywo, a w trakcie spotkania nasz kucharz pokaże krok po kroku sposób przygotowania świątecznych dań wege odpowiednich na wigilijny stół oraz deserów na bazie ziemniaków czy kaszy gryczanej – smacznie, niekonwencjonalnie, zero waste!

Podczas gotowania online uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań prowadzącemu kucharzowi!

Warsztaty, trwające około 1,5 godziny, odbędą się w dwóch terminach:

16 grudnia 2020 (środa), godz.18. Dania kuchni wegańskiej na Wigilię. Pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi.

19 grudnia 2020 (sobota), godz.10 Desery zero waste. Sernik z ziemniakami, ciasto z kaszy gryczanej.


Gotować będzie Maciej Maciejewski – kucharz, specjalista kuchni ZERO WASTE, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców, a także… znawca i miłośnik włoskich smaków! W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, łącząc je w niecodzienne smaki. Swoją pracę wykonuje z pasją i wierzy, że podana na talerzu pozwoli zdobyć serca największych smakoszy.

Liczba miejsc jest ograniczona. Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zarejestrować się na stronie, wybierając konkretny warsztat: www.olsztyn.bankizywnosci.pl/rejestracja/. Należy jednak pamiętać, że jedna rejestracja, to jedno miejsce. W przypadku udziału dzieci, trzeba je zarejestrować, jako osobnego uczestnika. Pierwszeństwo udziału mają osoby, które zgłosiły się na warsztaty stacjonarne w październiku 2020. Wymagana jest jednak ponowna rejestracja na wybrany warsztat online.

Najpóźniej dzień przed wydarzeniem, zarejestrowani uczestnicy otrzymają wiadomość e-mail z linkiem do konkretnego spotkania, który należy uruchomić chwilę przed rozpoczęciem warsztatu.

Dla pierwszych 150 uczestników, wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz koncernem spożywczym MASPEX, przygotowaliśmy drobny upominek, który po warsztatach będzie do odebrania w Banku Żywności w Olsztynie/Kuźni Społecznej.


Warsztaty są częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie. Projekt jest realizowany w 4 krajach UE – w Polsce, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. W Polsce prowadzą go naukowcy z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, eksperci z koncernu spożywczego Maspex Kariera oraz edukatorzy z Bank Żywności w Olsztynie.

10 października 2024

Nowe możliwości – adaptacja uchodźców z Ukrainy na polskim rynku pracy

Rozpoczęliśmy realizację projektu „Nowe możliwości”, którego celem jest podniesienie szans na lokalnym i regionalnym rynku pracy dla 84 obywateli i obywatelek Ukrainy, legalnie przebywających w Olsztynie i... czytaj dalej

9 października 2024

Pomoc dla powodzian przekroczyła milion złotych. Darowizny wciąż płyną  

— Wysłaliśmy pomoc o wartości przekraczającej milion złotych, a kolejne dary wciąż czekają w magazynach – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, podsumowując skalę wsparcia udzielonego... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności