11 grudnia 2020

Wigilia w stylu wege, a może desery zero waste? Zapisz się na warsztat!

W dniach 16 i 19 grudnia zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych on-line, podczas których na żywo będziemy przygotowywać dania na wigilijny stół pod okiem kucharza Macieja Maciejewskiego. 

Warsztaty kulinarne zaplanowane podczas Światowego Dnia Żywności z EIT Food, które wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN planowaliśmy zorganizować w kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej jeszcze w październiku, niestety nadal nie mogą zostać zrealizowane. Chcielibyśmy zaprosić wszystkich chętnych do naszej kuchni, jednak uznaliśmy, że zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze. W zamian mamy propozycję: to my zawitamy w Państwa domach, by wspólnie przygotować zdrowe potrawy, także te wigilijne.

Zapraszamy do wspólnego gotowania podczas warsztatów online. Z odpowiednim wyprzedzeniem prześlemy listę produktów i niezbędnego sprzętu do wspólnego gotowania na żywo, a w trakcie spotkania nasz kucharz pokaże krok po kroku sposób przygotowania świątecznych dań wege odpowiednich na wigilijny stół oraz deserów na bazie ziemniaków czy kaszy gryczanej – smacznie, niekonwencjonalnie, zero waste!

Podczas gotowania online uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań prowadzącemu kucharzowi!

Warsztaty, trwające około 1,5 godziny, odbędą się w dwóch terminach:

16 grudnia 2020 (środa), godz.18. Dania kuchni wegańskiej na Wigilię. Pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi.

19 grudnia 2020 (sobota), godz.10 Desery zero waste. Sernik z ziemniakami, ciasto z kaszy gryczanej.


Gotować będzie Maciej Maciejewski – kucharz, specjalista kuchni ZERO WASTE, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców, a także… znawca i miłośnik włoskich smaków! W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, łącząc je w niecodzienne smaki. Swoją pracę wykonuje z pasją i wierzy, że podana na talerzu pozwoli zdobyć serca największych smakoszy.

Liczba miejsc jest ograniczona. Aby wziąć udział w wydarzeniu należy zarejestrować się na stronie, wybierając konkretny warsztat: www.olsztyn.bankizywnosci.pl/rejestracja/. Należy jednak pamiętać, że jedna rejestracja, to jedno miejsce. W przypadku udziału dzieci, trzeba je zarejestrować, jako osobnego uczestnika. Pierwszeństwo udziału mają osoby, które zgłosiły się na warsztaty stacjonarne w październiku 2020. Wymagana jest jednak ponowna rejestracja na wybrany warsztat online.

Najpóźniej dzień przed wydarzeniem, zarejestrowani uczestnicy otrzymają wiadomość e-mail z linkiem do konkretnego spotkania, który należy uruchomić chwilę przed rozpoczęciem warsztatu.

Dla pierwszych 150 uczestników, wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz koncernem spożywczym MASPEX, przygotowaliśmy drobny upominek, który po warsztatach będzie do odebrania w Banku Żywności w Olsztynie/Kuźni Społecznej.


Warsztaty są częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie. Projekt jest realizowany w 4 krajach UE – w Polsce, Wielkiej Brytanii, Finlandii i Hiszpanii. W Polsce prowadzą go naukowcy z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, eksperci z koncernu spożywczego Maspex Kariera oraz edukatorzy z Bank Żywności w Olsztynie.

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności