Wielki finał projektu Like a Chef za nami!
240 godzin nauki, 45 uczestniczek, setki dań i nowe kompetencje – tak w skrócie można podsumować projekt „Like a Chef”.
Projekt „Like a Chef”, który nasz Bank realizuje we współpracy z Electrolux Food Foundation, zakładał przeprowadzenie intensywnego, 80-godzinnego kursu kulinarnego pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, dla osób z Polski i Ukrainy. Jego celem było wyposażenie uczestników w niezbędne umiejętności kulinarne, które pozwolą im zdobyć nowe umiejętności, a w konsekwencji znaleźć pracę i polepszyć swoją sytuację życiową.
W trzech tegorocznych edycjach projektu udział wzięło 45 uczestniczek (15 z Polski, 30 z Ukrainy), które uczyły się m.in.: przygotowywania wywarów, sosów, marynat, chłodników, śniadań, dań makaronowych, wegańskich, wegetariańskich, mięsnych, rybnych, deserów. Nie zabrakło oczywiście kuchni z zastosowaniem zasad zero waste, zagadnień dotyczących systemu HACCP, czy dyskusji na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego. Trzy edycje kursów prowadzili szefowie kuchni Krzysztof Kowalik, Krzysztof Ścibiorek oraz Maciej Maciejewski.
W uroczystej gali, zamykającej trzy edycje projektu, wzięli udział m.in. Cosimo Scarano, szef Electrolux Food Foundation i Anna-Sofiia Kosmirak, koordynatorka Electrolux Food Foundation. Goście podkreślali dobrą współpracę między Bankiem a Fundacją oraz międzynarodowy charakter projektu, który odbywa się w dziewięciu krajach na trzech kontynentach.
Podsumowaniem projektu było przygotowanie przez uczestniczki III edycji specjalnego obiadu, którego walory kulinarne oceniała Jolanta Urbanek, pedagog z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W posiłku znalazły się:
MENU MIĘSNE:
PRZYSTAWKA
- Pescaccio z ośmiornicy z sałatą i vinegretem pietruszkowym
DRUGIE DANIE
- Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem borowikowym
- A’la gratin z selera, marchewki i batata
- Salata z fenkuła, pomidorków, granata oraz papryki żółtej w sosie żurawinowym
DESER
- Tiramisu
- Gruszka flambirowana
- Mini-serniki
MENU WEGAŃSKIE:
- Rolada z bakłażana z orzechami, granatem i podana na sosie arrabiata z pieczonej papryki
- Kotlety kalafiorowe z kolendrą i lubczykiem
- Pieczarki portobello nadziane soczewicą, tofu w sosie z pieczonych pomidorów
- Pure z batatów i dyni
DESER
- Gruszka w sosie
- Serniki z sera wegańskiego
Warto dodać, że tegoroczne edycje projektu są kontynuacją „Like a Chef”, który Bank zaczął realizować już w 2022 roku. Wówczas po wybuchu wojny w Ukrainie, wraz z Electrolux Food Foundation, zrealizowaliśmy kilka kursów kulinarnych, aby uchodźczynie z Ukrainy szybko nabyły nowe kwalifikacje, co ułatwiło im adaptację w Polsce.