8 listopada 2023

Wielki finał projektu Like a Chef za nami!

240 godzin nauki, 45 uczestniczek, setki dań i nowe kompetencje – tak w skrócie można podsumować projekt „Like a Chef”. 

Projekt „Like a Chef”, który nasz Bank realizuje we współpracy z Electrolux Food Foundation, zakładał przeprowadzenie intensywnego, 80-godzinnego kursu kulinarnego pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, dla osób z Polski i Ukrainy. Jego celem było wyposażenie uczestników w niezbędne umiejętności kulinarne, które pozwolą im zdobyć nowe umiejętności, a w konsekwencji znaleźć pracę i polepszyć swoją sytuację życiową.

W trzech tegorocznych edycjach projektu udział wzięło 45 uczestniczek (15 z Polski, 30 z Ukrainy), które uczyły się m.in.: przygotowywania wywarów, sosów, marynat, chłodników, śniadań, dań makaronowych, wegańskich, wegetariańskich, mięsnych, rybnych, deserów. Nie zabrakło oczywiście kuchni z zastosowaniem zasad zero waste, zagadnień dotyczących systemu HACCP, czy dyskusji na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego.  Trzy edycje kursów prowadzili szefowie kuchni Krzysztof Kowalik, Krzysztof Ścibiorek oraz Maciej Maciejewski.

W uroczystej gali, zamykającej trzy edycje projektu, wzięli udział m.in. Cosimo Scarano, szef Electrolux Food Foundation i Anna-Sofiia Kosmirak, koordynatorka Electrolux Food Foundation. Goście podkreślali dobrą współpracę między Bankiem a Fundacją oraz międzynarodowy charakter projektu, który odbywa się w dziewięciu krajach na trzech kontynentach.

Podsumowaniem projektu było przygotowanie przez uczestniczki III edycji specjalnego obiadu, którego walory kulinarne oceniała Jolanta Urbanek, pedagog z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W posiłku znalazły się:

MENU MIĘSNE:

PRZYSTAWKA

  • Pescaccio z ośmiornicy z sałatą i vinegretem pietruszkowym

DRUGIE DANIE

  • Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem borowikowym
  • A’la gratin z selera, marchewki i batata
  • Salata z fenkuła, pomidorków, granata oraz papryki żółtej w sosie żurawinowym

DESER

  • Tiramisu
  • Gruszka flambirowana
  • Mini-serniki

MENU WEGAŃSKIE:

  • Rolada z bakłażana z orzechami, granatem i podana na sosie arrabiata z pieczonej papryki
  • Kotlety kalafiorowe z kolendrą i lubczykiem
  • Pieczarki portobello nadziane soczewicą, tofu w sosie z pieczonych pomidorów
  • Pure z batatów i dyni

DESER

  • Gruszka w sosie
  • Serniki z sera wegańskiego

Warto dodać, że tegoroczne edycje projektu są kontynuacją „Like a Chef”, który Bank zaczął realizować już w 2022 roku. Wówczas po wybuchu wojny w Ukrainie, wraz z Electrolux Food Foundation, zrealizowaliśmy kilka kursów kulinarnych, aby uchodźczynie z Ukrainy szybko nabyły nowe kwalifikacje, co ułatwiło im adaptację w Polsce.



Absolwentki kursu Like a Chef
21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności