8 listopada 2023

Wielki finał projektu Like a Chef za nami!

240 godzin nauki, 45 uczestniczek, setki dań i nowe kompetencje – tak w skrócie można podsumować projekt „Like a Chef”. 

Projekt „Like a Chef”, który nasz Bank realizuje we współpracy z Electrolux Food Foundation, zakładał przeprowadzenie intensywnego, 80-godzinnego kursu kulinarnego pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, dla osób z Polski i Ukrainy. Jego celem było wyposażenie uczestników w niezbędne umiejętności kulinarne, które pozwolą im zdobyć nowe umiejętności, a w konsekwencji znaleźć pracę i polepszyć swoją sytuację życiową.

W trzech tegorocznych edycjach projektu udział wzięło 45 uczestniczek (15 z Polski, 30 z Ukrainy), które uczyły się m.in.: przygotowywania wywarów, sosów, marynat, chłodników, śniadań, dań makaronowych, wegańskich, wegetariańskich, mięsnych, rybnych, deserów. Nie zabrakło oczywiście kuchni z zastosowaniem zasad zero waste, zagadnień dotyczących systemu HACCP, czy dyskusji na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego.  Trzy edycje kursów prowadzili szefowie kuchni Krzysztof Kowalik, Krzysztof Ścibiorek oraz Maciej Maciejewski.

W uroczystej gali, zamykającej trzy edycje projektu, wzięli udział m.in. Cosimo Scarano, szef Electrolux Food Foundation i Anna-Sofiia Kosmirak, koordynatorka Electrolux Food Foundation. Goście podkreślali dobrą współpracę między Bankiem a Fundacją oraz międzynarodowy charakter projektu, który odbywa się w dziewięciu krajach na trzech kontynentach.

Podsumowaniem projektu było przygotowanie przez uczestniczki III edycji specjalnego obiadu, którego walory kulinarne oceniała Jolanta Urbanek, pedagog z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. W posiłku znalazły się:

MENU MIĘSNE:

PRZYSTAWKA

  • Pescaccio z ośmiornicy z sałatą i vinegretem pietruszkowym

DRUGIE DANIE

  • Polędwiczka faszerowana grzybami z sosem borowikowym
  • A’la gratin z selera, marchewki i batata
  • Salata z fenkuła, pomidorków, granata oraz papryki żółtej w sosie żurawinowym

DESER

  • Tiramisu
  • Gruszka flambirowana
  • Mini-serniki

MENU WEGAŃSKIE:

  • Rolada z bakłażana z orzechami, granatem i podana na sosie arrabiata z pieczonej papryki
  • Kotlety kalafiorowe z kolendrą i lubczykiem
  • Pieczarki portobello nadziane soczewicą, tofu w sosie z pieczonych pomidorów
  • Pure z batatów i dyni

DESER

  • Gruszka w sosie
  • Serniki z sera wegańskiego

Warto dodać, że tegoroczne edycje projektu są kontynuacją „Like a Chef”, który Bank zaczął realizować już w 2022 roku. Wówczas po wybuchu wojny w Ukrainie, wraz z Electrolux Food Foundation, zrealizowaliśmy kilka kursów kulinarnych, aby uchodźczynie z Ukrainy szybko nabyły nowe kwalifikacje, co ułatwiło im adaptację w Polsce.



Absolwentki kursu Like a Chef
25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności