24 stycznia 2023

W naszych warsztatach edukacyjnych wzięło udział ponad 2700 osób

Rolą Banku jest nie tylko ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym, ale i edukacja.

Naszą codzienną misją jest przekazywanie żywności potrzebującym, która zagrożona jest zmarnowaniem. Produkty pozyskujemy od zaprzyjaźnionych producentów, hurtowników i sieci handlowych. Jednak niemniej ważna jest edukacja, bo aż za 60% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci (badanie Projekt PROM).

Dlatego intensyfikujemy działania edukacyjne i w ubiegłym roku zorganizowaliśmy aż 210 warsztatów i prelekcji, w których wzięło udział ponad 2700 osób. W rolę nauczycieli wcielają się szefowie kuchni, którzy pokazują, że możliwe jest gotowanie bez resztek oraz nasze edukatorki – Aleksandra Matias, Anna Łupina i Justyna Staszkiewicz – które prowadzą warsztaty i prelekcje na temat niemarnowania żywności i zasobów naszej planety. – Uczyłyśmy, jak mądrze przechowywać żywność, jak układać produkty w lodówce z uwzględnieniem temperatury, która w niej panuje – mówi Anna Łupina. – Pokazywałyśmy także, jak czytać i interpretować etykiety spożywcze. Okazuje się, że nawet dorośli mają problem z właściwym rozumieniem zapisu „należy spożyć do” lub „najlepiej spożyć przed”.

Aleksandra Matias, dietetyczka, uczyła najmłodszych, które warzywa odpowiadają konkretnej porze roku. Po co taka wiedza? – Jeśli jemy sezonowe warzywa, to są one bogatsze w witaminy składniki mineralne, bo nie wymagają sztucznego nawożenia, pochodzą też od lokalnych producentów i na ogół są tańsze niż poza sezonem, w którym występują – tłumaczy Aleksandra Matias. – Pokazywałam także, jak wygląda ciąg przyczynowo-skutkowy dotyczący marnowania pieczywa, a także podpowiadałam, jak wykorzystać zalegający w lodówce produkt.

Część warsztatów poświęcono marnowaniu zasobów naturalnych. Edukatorki zwracały uwagę na to, aby rozważyć rezygnację z zakupu importowanych produktów, bo trasa ich transportu, nazywana żywnościokilometrami, generuje duże koszty dla środowiska. Aleksandra, Anna i Justyna uczulały także, aby bezrefleksyjnie nie pakować każdego produktu czy warzywa do foliowych torebek.

Wszystkie działania edukacyjne podejmujemy w ramach realizowanych projektów, m.in. takich jak Pomarańczowa Szkoła. Część z nich, w formie konsultacji, nasze edukatorki przeprowadziły także w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (wraz z podprogramem 2021, który realizowaliśmy w 2022 roku). – To były niezwykle inspirujące spotkania z beneficjentami programu – ocenia Anna Łupina. – Wielokrotnie rozmowy trwały długo, ludzie pytali jak się odżywiać, co można przygotować z otrzymanej pomocy żywnościowej, dyskutowali o żywieniu swoich dzieci i byli żywo zainteresowani poprawą swojej diety i kwestiami niemarnowania żywności.

Jeśli chcecie wziąć udział w podobnych warsztatach, to śledźcie informacje o rekrutacji do naszych projektów!

Warsztaty edukacyjne Bank Żywności w Olsztynie
17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności