26 maja 2022

W Dolomitach uczyliśmy młodzież świadomej konsumpcji

Do Włoch pojechaliśmy w ramach projektu „Eat green, behave clean and build the dream”, finansowanego z programu Erasmus +. W wyjeździe wzięło udział 25 młodych osób z Estonii, Hiszpanii, Włoch, Grecji i Polski.  

– Jako Bank Żywności byliśmy partnerem tego projektu, któremu liderowała włoska organizacja Nina APS – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – To organizacja non-profit, która za cel stawia sobie przede wszystkim aktywizację kobiet, promocję zasad zrównoważonego rozwoju i uwrażliwianie młodzieży na kwestię świadomej konsumpcji.

Na wyprawę do Belluno zaprosiliśmy trzy studentki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz uczennicę XII Liceum Ogólnokształcącego, zainteresowane żywnością, zdrowym żywieniem, czy aktualnymi wyzwaniami i trendami w tym obszarze.

Na miejscu nasza delegacja odwiedziła m.in. manufakturę czekolady, należącą do Nina APS, w której pracują imigrantki. Organizacja, zatrudniając kobiety z innych krajów, chce je włączyć w proces adaptacji do nowych warunków życia i zapobiec wykluczeniu społecznemu.

Jednym z punktów programu była wizyta w niewielkiej przetwórni mleka prowadzonej przez kooperatywę rolników, wykorzystującej jedynie tradycyjne metody przetwórstwa. – Odwiedziliśmy również ekologiczne gospodarstwo, gdzie z mleka koziego i owczego tworzone są pyszne i zdrowe sery, a także eko farmę, gdzie organicznie uprawiane są rośliny. Bez użycia pestycydów i herbicydów, a nawet dużego sprzętu. Wszystko wykonuje się ręcznie. Głównym celem takiej uprawy jest zwrócenie uwagi na to, żeby jeść to, co naturalne – relacjonuje Aneta Janikowska-Kiśluk. – Uzupełnieniem tych doświadczeń była żywność, którą nas karmiono. Jedliśmy rzeczy nieoczywiste, na przykład słodycze wykonane z kwiatów czy przekąski z dziko rosnących ziół, które zebraliśmy sami pod okiem doświadczonej zielarki.

Ciekawą aktywnością była organizacja posiłku, który miał pokazać, jak bardzo nierówna jest dieta różnych grup społecznych. Uczestników spotkania podzielono na grupy. Jedna otrzymała do jedzenia tylko ryż, druga bardziej zbilansowany posiłek, trzecia mogła najeść się do syta. – Podział symbolizował klasy społeczne. Dowiedzieliśmy się, z jakimi problemami zmagają się najubożsi, nie obyło się bez łez i trudnych emocji – mówi Anna Chrapkowska, uczennica XII LO.  – To było interesujące doświadczenie – dodaje Aneta Janikowska-Kiśluk. – W prosty sposób pokazano, jak podzielony jest świat i jak ważne jest dążenie do tego, aby wszyscy mieli codziennie dostęp do żywności dobrej jakości.

Podczas pobytu we Włoszech uczestnicy projektu rozmawiali także o prawach człowieka w kontekście produkcji żywności. Dyskutowano o tym, jak wykorzystywani są pracownicy na plantacjach. Okazało się, że problem ten występuje niemal we wszystkich krajach, z których pochodzili uczestnicy projektu. – Podczas wyjazdu staraliśmy się nie marnować żywności – mówi Anna Chrapkowska. – Podczas ostatniego dnia pobytu przeprowadziliśmy krótki warsztat na temat pomysłów i sposobów na gotowanie bez marnowania. Grupa chętnej młodzieży, pod przewodnictwem polskich uczestników, gotowała, wykorzystując produkty, które zostały w kuchni z całego tygodnia. Udało się nam przygotować kolację dla wszystkich zgodnie z ideą zero waste!

 

fot. Aleksandra Brodowska


Co wyniosłam z wyjazdu?

Takie projekty zawsze są bardzo wartościowe. Poszerzanie horyzontów, poznawanie nowych ludzi, szkolenie języka. Ten wyjazd był dla mnie wyjątkowy. Pozwolił mi szerzej popatrzeć na samą żywność i na jej funkcję, nie tylko fizjologiczną, ale także społeczną czy psychologiczną. Tematyka poruszana podczas wymiany, związana ze zrównoważonym rozwojem żywności, głodem na świecie, marnowaniem jedzenia zmieniła w istotny sposób mój punkt widzenia na niektóre sprawy. Na pewno nauczyłam się lepiej planować swoje zakupy żywnościowe i posiłki, brać pod uwagę aspekt środowiskowy, a przez to bardziej skupić na tym, co jest „tu i teraz”. Te pięć dni naprawdę dało dużo do myślenia! Nie wspominając o pysznej włoskiej kuchni!

Aleksandra Purkiewicz

Jestem pod wrażeniem, jak różnorodne zagadnienia obejmował program. Dowiedziałam się więcej o zrównoważonym rolnictwie i zasobach, które dostarcza nam nasza planeta, ale też o roli i prawach człowieka w kontekście produkcji i konsumpcji. I choć nie są to tematy związane bezpośrednio z moim wykształceniem, to wymiana sprzyjała aktywnemu zdobywaniu wiedzy w dyskusji czy działaniu. Myślę, że było to możliwe dzięki zróżnicowaniu doświadczeń uczestników: nasze rozmowy toczyły się jeszcze długo po zakończeniu planowych aktywności.

Aleksandra Brodowska

Bardzo dobrze wspominam wyjazd z programu Erasmus+, liczne warsztaty, dzięki którym mam większą świadomość żywieniową. Polecam każdemu, kto chciałby wiedzieć więcej na temat zrównoważonej produkcji oraz interesuje się kuchnią zero waste food. Wspaniała przygoda, miła atmosfera i bardzo smaczne, włoskie jedzenie”.

Julia Pucer

 

 


Obejrzyj krótką relację z naszego pobytu we włoskim Belluno w dniach 4-8 maja 2022 roku. A tutaj możesz zapoznać się z broszurą, która powstała w efekcie naszego spotkania. To rezultat wspólnych dyskusji o żywności i prawach człowieka w kontekście jej produkcji.

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności