20 września 2018

Uczta serowa po raz kolejny w Olsztynie!

Za nami szósta edycja Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Bank Żywności w Olsztynie był jednym z partnerów wydarzenia.

W drugi weekend września, w  Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym UWM, można było porozmawiać o technologii produkcji sera, skosztować najróżniejszych produktów i poznać rynkowe nowości. Swoją ofertę prezentowali producenci z całej Polski, a także z Châteauroux – partnerskiego miasta Olsztyna.

Swoje stoisko na Święcie Sera miał też Bank Żywności. Przez dwa dni odwiedzający imprezę mogli zobaczyć, jak wykorzystać resztki serów w kuchni. W ramach warsztatów kulinarnych Bank Żywności przygotował potrawy z wykorzystaniem pozostałości serów, m.in. carpaccio z buraka, tartę z figami, serową pizzę z końcówkami warzyw, czy też koreczki winogronowe z pastą serową w prażonym sezamie. Najmłodsi mogli brać udział w grach i zabawach edukacyjnych, związanych z tematyką niemarnowania żywności. Mogli również zobaczyć, jak wygląda cykl produkcji jogurtu i jakie zasoby są marnowane, gdy ląduje on w koszu na śmieci. Pokazaliśmy też, ile wody wykorzystuje się do produkcji pożywienia, edukowaliśmy, jakie produkty najczęściej wyrzuca się do śmietnika.

Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zorganizowane zostało przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w partnerstwie z Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urzędem Miasta Olsztyna, Fundacją ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. Partnerem festiwalu był po raz kolejny Bank Żywności w Olsztynie.



Gorące podziękowania dla firm, które podarowały Bankowi Żywności sery, m.in. Hochland, Polmlek, Sertop i OSM Krasnystaw. Trafią one do organizacji społecznych z naszego regionu.

30 maja 2019

Wiosną zdrowo jemy, czyli 5 sposobów na…

Jak poprawić planowanie zakupów i metody przygotowywania potraw, aby były one zdrowsze i bardziej wartościowe? Poniżej kilka porad, które mogą Wam się przydać. Większość ludzi sądzi, że zdrowe jedzenie... czytaj dalej

29 maja 2019

Kolejna „Zupa Disco” przed nami!

Powracamy z „Zupą Disco”! Już 8 czerwca, po raz kolejny, w radosnej atmosferze i przy dźwiękach muzyki, będziemy wspólnie gotować. Tym razem wydarzenie odbędzie się przy ul. Stare Miasto w Olsztynie, w okolicy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności