20 września 2018

Uczta serowa po raz kolejny w Olsztynie!

Za nami szósta edycja Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Bank Żywności w Olsztynie był jednym z partnerów wydarzenia.

W drugi weekend września, w  Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym UWM, można było porozmawiać o technologii produkcji sera, skosztować najróżniejszych produktów i poznać rynkowe nowości. Swoją ofertę prezentowali producenci z całej Polski, a także z Châteauroux – partnerskiego miasta Olsztyna.

Swoje stoisko na Święcie Sera miał też Bank Żywności. Przez dwa dni odwiedzający imprezę mogli zobaczyć, jak wykorzystać resztki serów w kuchni. W ramach warsztatów kulinarnych Bank Żywności przygotował potrawy z wykorzystaniem pozostałości serów, m.in. carpaccio z buraka, tartę z figami, serową pizzę z końcówkami warzyw, czy też koreczki winogronowe z pastą serową w prażonym sezamie. Najmłodsi mogli brać udział w grach i zabawach edukacyjnych, związanych z tematyką niemarnowania żywności. Mogli również zobaczyć, jak wygląda cykl produkcji jogurtu i jakie zasoby są marnowane, gdy ląduje on w koszu na śmieci. Pokazaliśmy też, ile wody wykorzystuje się do produkcji pożywienia, edukowaliśmy, jakie produkty najczęściej wyrzuca się do śmietnika.

Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zorganizowane zostało przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, w partnerstwie z Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urzędem Miasta Olsztyna, Fundacją ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. Partnerem festiwalu był po raz kolejny Bank Żywności w Olsztynie.



Gorące podziękowania dla firm, które podarowały Bankowi Żywności sery, m.in. Hochland, Polmlek, Sertop i OSM Krasnystaw. Trafią one do organizacji społecznych z naszego regionu.

10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności