Trudne czasy, czyli bank szkoli online
Ze względu na pandemię część naszych szkoleń przenieśliśmy do internetu.
Bank Żywności w Olsztynie dostarcza żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Zadanie to uzupełniamy o szkolenia i warsztaty dotyczące prawidłowego odżywiania, edukacji ekonomicznej i kwestie związane z niemarnowaniem żywności, skierowane do beneficjentów programu. W praktyce wyglądało to tak, że nasi edukatorzy spotykali się w gminach z grupami osób, które szkolili. Jednak pandemia i obostrzenia z nią związane sprawiły, że część szkoleń musieliśmy przenieść do Internetu. Dziś (1.07) szkoliliśmy m.in. mieszkańców Milejewa.
– Trzeba przyznać, że taka forma jest wyzwaniem zarówno dla nas, jak i dla odbiorców ze względu na ograniczenia techniczne. Nic nie zastąpi żywego kontaktu – mówi Anna Brykała z Banku Żywności, prowadząca warsztaty dotyczące niemarnowania żywności. – Z chęcią przenieślibyśmy się ze świata wirtualnego do sal, gdzie możemy zorganizować grupowe spotkania na żywo, ale musimy sobie radzić w realiach, które są.
W sumie edukatorzy w podprogramie 2019 przeprowadzili do tej pory 129 warsztatów (stacjonarnych i zdalnych) dotyczących zagadnień kulinarnych, dietetycznych, niemarnowania żywności, oraz z zakresu edukacji ekonomicznej i chemii domowej. Do przeprowadzenia pozostało 161 spotkań.