11 maja 2023

Szybkie ciasto z rabarbarem

Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej, ma dla Was przepis na szybkie ciasto w rabarbarem. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  3/4 szklanki + 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 średnie łodygi rabarbaru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie: 

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki (wg upodobania, ja lubię drobno pokrojony). W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy olej z jajkami i esencją waniliową. Mokre składniki dodajemy do mąki i wymieszamy łyżką na gładkie ciasto (jest dość gęste). Ciasto przekładamy do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy rabarbar, posypujemy 2 łyżkami cukru i migdałami. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180.

Smacznego!

Ciasto rabarbarowe
6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności