11 maja 2023

Szybkie ciasto z rabarbarem

Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej, ma dla Was przepis na szybkie ciasto w rabarbarem. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  3/4 szklanki + 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 średnie łodygi rabarbaru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie: 

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki (wg upodobania, ja lubię drobno pokrojony). W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy olej z jajkami i esencją waniliową. Mokre składniki dodajemy do mąki i wymieszamy łyżką na gładkie ciasto (jest dość gęste). Ciasto przekładamy do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy rabarbar, posypujemy 2 łyżkami cukru i migdałami. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180.

Smacznego!

Ciasto rabarbarowe
9 grudnia 2025

Weź udział w bezpłatnych warsztatach gotowania online!

Już w najbliższą środę i czwartek (16-17.12) odbędą się aż trzys potkania pełne gotowania i zabawy idealne dla rodzin z dziećmi. Zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne online w ramach The Kitchen Adventure!... czytaj dalej

27 listopada 2025

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny wymiar czasu pracy), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności