11 maja 2023

Szybkie ciasto z rabarbarem

Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej, ma dla Was przepis na szybkie ciasto w rabarbarem. 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  3/4 szklanki + 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 średnie łodygi rabarbaru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie: 

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki (wg upodobania, ja lubię drobno pokrojony). W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy olej z jajkami i esencją waniliową. Mokre składniki dodajemy do mąki i wymieszamy łyżką na gładkie ciasto (jest dość gęste). Ciasto przekładamy do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy rabarbar, posypujemy 2 łyżkami cukru i migdałami. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180.

Smacznego!

Ciasto rabarbarowe
1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności