Szybkie ciasto z rabarbarem
Maja Świtkowska, menedżerka naszej kuchni warsztatowej, ma dla Was przepis na szybkie ciasto w rabarbarem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- 3/4 szklanki + 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 3 średnie łodygi rabarbaru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki (wg upodobania, ja lubię drobno pokrojony). W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy olej z jajkami i esencją waniliową. Mokre składniki dodajemy do mąki i wymieszamy łyżką na gładkie ciasto (jest dość gęste). Ciasto przekładamy do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy rabarbar, posypujemy 2 łyżkami cukru i migdałami. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180.
Smacznego!