28 listopada 2018

Światowy Dzień Żywności w regionie

Warsztaty kulinarne i edukacyjne, happeningi, strajki żywności – tak organizacje z regionu Warmii i Mazur obchodziły Światowy Dzień Żywności! Wszystkie te wydarzenia były elementem realizacji projektu „Aktywne i skuteczne organizacje – silny region”.

W tym roku 16 października obchodzony był pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Bank Żywności w Olsztynie zorganizował happening 17 października, w Światowy Dzień Ubóstwa (czytaj: Światowy Dzień Żywności w Olsztynie), a regionalne organizacje na przełomie października i listopada.

Dzieci i młodzież dowiedziały się, że nie warto wychodzić do sklepu bez listy zakupów. Kupując pod wpływem impulsu, a nierzadko wychodząc do sklepu głodnym, wiele niepotrzebnych rzeczy ląduje w koszyku. Często też nie zwracamy uwagi na datę ważności. Planowanie zakupów i racjonalne gospodarowanie żywnością, pozwala zminimalizować zjawisko kupowania „na zapas” a co za tym idzie – marnowania produktów. Oprócz pogadanek i gier edukacyjnych, dzieci wyczarowały ciekawe dania z resztek jedzenia. Przygotowały też kolorowe plakaty i przebrania.

W obchodach Światowego Dnia Żywności udział wzięły: Stowarzyszenie Samarytanie w Ornecie, Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych i Ich Rodzin „Razem” w Kętrzynie, Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Społecznej w Iławie, Fundacja Niepełnosprawnych „Sanus” w Ostródzie, Stowarzyszenie Pomocni Ludziom – Rucewo oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Pieckach. Wszystko to w ramach projektu „Aktywne i skuteczne organizacje – silny region”, dofinansowanego ze środków programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego.

FIO

10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności