18 października 2018

„Marnując żywność, marnujesz planetę” – happening z okazji Światowego Dnia Żywności

Czy Polacy przyznają się do wyrzucania jedzenia? Jakie produkty spożywcze najczęściej lądują na wysypisku? Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Podczas happeningu z okazji Światowego Dnia Żywności na pytania te opowiedzieli w Olsztynie przedstawiciele Banku Żywności, uczniowie olsztyńskich szkół oraz przedstawiciele EIT Food – Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w zakresie Żywności.

W tym roku wyjątkowo wydarzenie odbyło się 17 października, w Światowym Dniu Ubóstwa.  Przez ponad godzinę, przed wejściem do Aura Centrum, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 14, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, VI Liceum Ogólnokształcącego oraz mieszkańcy Bursy nr 3 wspierali Bank Żywności w krótkich akcjach, uświadamiających mieszkańców Olsztyna nt. skali marnowania żywności.  Młodzież wymieniła się swoimi sposobami na niemarnowanie jedzenia, przedstawiła wyniki najnowszych badań odnośnie najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych, a także przeprowadziła akcję „Kupuję samotne banany. Ratuję przed zmarnowaniem”, częstując przechodniów samotnymi bananami. Dlaczego? Z analiz sklepowych wynika, że oderwane od kiści banany mają niewielką szansę na to by być sprzedane. Konsumenci omijają je i wkładają do koszyka całe kiście. Pojedynczy owoc, nawet gdy jest pełnowartościowy, często nie opuszcza sklepowej półki i trafia na wysypisko.

Zgodnie z hasłem wiodącym „Marnując żywność, marnujesz planetę”, tematem przewodnim happeningu były ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów, trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców.

W tym roku w Polsce, obchody Światowego Dnia Żywności miały wyjątkowy wymiar, ponieważ łączyły się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, która tak naprawdę jest częścią jeszcze większego i długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję”, finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Projekt realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności.

Światowy Dzień Żywności dofinansowany był również ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności