4 marca 2020

Studenci w Banku Żywności: od wolontariatu do stażu

Są młodzi, pełni energii i entuzjazmu. Nierzadko związani są z Bankiem Żywności od lat, współpracując z nami, jako wolontariusze, praktykanci, stażyści. Co ich motywuje? – Pomaganie innym powinno być obowiązkiem każdego człowieka – mówi jeden ze stażystów.

Karol, Paweł, Marcin i Wiktoria są studentami Wydziału Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Do naszego Banku trafili na staż. I od razu zostali rzuceni na głęboką wodę, bo właśnie wydajemy żywność w ramach programu FEAD. Przez dwa dni do magazynów Banku przyjdzie niemal trzysta osób. Każda z nich odbierze paczkę żywnościową, w której znajdzie m.in. kaszę, żółty ser, fasolę, powidła, mleko. Wszyscy beneficjenci pomocy zostali wskazani przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

W magazynie jest przysłowiowy młyn. Studenci dzielą żywność, sprawdzają tożsamość, dyskutują z ludźmi, nie ma nawet okazji, żeby na chwilę przysiąść. W wolnych chwilach rozmawiamy o stażu w Banku i wolontariacie.

– Podoba nam się tutaj. Trzeba wykazać się kreatywnością. Dostajemy zadanie i nikt nam nie narzuca, jak mamy je wykonać – ocenia Karol. – I co ważne, to ambitne prace, a nie parzenie kawy. Dystrybuujemy żywność, czasem trzeba pojechać do urzędu, zadzwonić gdzieś, popracować w magazynie. Wiedziałem, że chcę tutaj przyjść, bo podczas poprzednich kontaktów z Bankiem spodobała mi się przyjacielska, dobra atmosfera, która tu panuje.

Paweł, podając powidła kolejnej potrzebującej osobie: – Mój kontakt z Bankiem zaczął się od zbiórki żywności. Ktoś przyszedł do szkoły, opowiedział o niej, postanowiłem się zaangażować. Dostałem nawet pamiątkowy dyplom. Do tej pory trzymam go w teczce!

Karol: – Pracowaliśmy, jako wolontariusze w magazynie, zbieraliśmy także pieniądze na odbudowę Kuźni Społecznej.

Marcin i Wiktoria wybrali Bank na staż z polecenia kolegów. Marcin studiował wcześniej zarządzanie i inżynierię produkcji, a obecnie towaroznawstwo. Uznał, że Bank będzie odpowiednim miejscem do poszerzenia wiedzy na temat sektora spożywczego. Wiktoria z kolei jest absolwentką studiów licencjackich gastronomia – sztuka kulinarna. A stąd już krótka droga do Banku Żywności.

Studenci zachęcają do współpracy z Bankiem i wolontariatu. Na ich przykładzie widać, że można związać się na dłużej z naszą organizacją. Dać coś od siebie i również otrzymać.

Karol: – Obowiązkiem człowieka jest pomaganie innym. Żałuję, że moi rówieśnicy niechętnie angażują się w wolontariat. To, niestety, jest już pokolenie, które zacznie działać dopiero wtedy, kiedy będzie coś z tego miało. A przecież warto coś zrobić dla wewnętrznej satysfakcji, że się komuś pomogło. Dobro wraca i procentuje.

 

Jeśli chcecie włączyć się w działania Banku Żywności w Olsztynie to zapraszamy do kontaktu: tel. 662 122 009

Potrzebujemy:

• pomocników przy zbiórkach żywności w sklepach,
• koordynatorów zbiórek w placówkach handlowych,
• pomocników do przyjmowania i segregacji żywności zwożonej do magazynu,
• kierowców do zwożenia żywności ze sklepów

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności