23 sierpnia 2021

Spotkaj się z nami w Campusie Polska Przyszłości

W dniach 28-31 sierpnia będziecie mogli nas spotkać w Kortowie, w ramach Campusu Polska Przyszłości

Organizowane wydarzenie jest dla nas okazją do spotkania się przede wszystkim z młodzieżą, studentami. To osoby, które chcemy zainteresować swoją ofertą, m.in. realizowanym przez nas projektami. Utworzymy specjalne stoisko-obozowisko z namiotem, gdzie będzie można spotkać wolontariuszy, uczestników i trenerów zaangażowanych w realizację aktywizacyjnego projektu FOLM (Z natury na rynek pracy). Od dwóch lat zapraszamy młodzież na wyprawy leśne, podczas których można znaleźć pomysł na siebie i przeżyć prawdziwą przygodę survivalową.

Wyjścia terenowe w projekcie FOLM połączone są z pracą z trenerami

Uzupełnieniem terenowego spotkania z uczestnikami projektu FOLM będzie dyskusja “Powrót do natury – inspiracją dla rozwoju”, poprowadzona przez Anetę Janikowską Kiśluk z Banku Żywności. Debata będzie okazją do opowiedzenia o metodzie, na której bazuje innowacyjny projekt FOLM i możliwościach rozwoju, które on daje. W dyskusji weźmie udział prezes naszego Banku Marek Borowski oraz turecka dziennikarka Nevşin Mengü, białoruska aktywistka Jana Shostak oraz byli uczestnicy FOLM: Kajetan Kaperzyński, Andrzej Bogórski.

W dyskusji wezmą udział: Marek Borowski, Jana Shostak, Nevşin Mengü, Kajetan Kaperzyński, Andrzej Bogórski. Debatę poprowadzi Aneta Janikowska-Kiśluk.

W Campusie pojawią się także uczestnicy projektu Speed Up Your Business, który adresowany jest do startupów, młodych firm, stawiających pierwsze kroki na biznesowej drodze. W ramach projektu uczestnicy uzyskują do nas pakiet bezpłatnych usług, które pozwalają rozwinąć skrzydła ich przedsiębiorstwom. Wkrótce rekrutujemy uczestników do III edycji. Może podczas Campusu Polska Przyszłości spotkamy się z nimi?

Jednak Bank  Żywności to przede wszystkim zagadnienia żywności i kulinarne. W poniedziałek i wtorek na naszym stoisku będą czuwać edukatorki żywieniowe – Anna Brykała i Aleksandra Matias, które będą odpowiadać na Wasze pytania. Będzie można podyskutować m.in. na temat cukru, czy na temat tego, jak czytać etykiety produktowe.

Tuż obok edukatorów kucharz Maciej Maciejewski oraz menedżerka naszej kuchni warsztatowej Maja Świtkowska będą prowadzić warsztaty kulinarne “Zielona kuchnia – warsztaty wegetariańskie w oparciu o produkt lokalny” oraz “Zero waste w kuchni. Chleb – jak nie marnować”. Na pewno będzie twórczo i smacznie, bo Maciej i Maja, która na co dzień prowadzi także bloga kulinarnego, potrafią w kuchni wyczarować niemal wszystko.

I najważniejsze. Już od soboty będziecie mogli odwiedzić nas na stoisku z produktami i potrawami przygotowanymi przez kuchnię naszej Kuźni Społecznej. Nie zabraknie pierogów, ryb, zup i innych specjałów na bazie produktów regionalnych.

Nie zabraknie stoiska naszej kuchni naszej Kuźni Społecznej. Będzie można smacznie zjeść!

 

 

 

28.08  29.08  30.08  31.08 
Stoisko FOLM 8.30-18 14-18.30
Stoisko BŻ 14-18.30 14-18.30
Kuchnia Kuźni Społecznej  14-22   14-22 14-22 14-22
Panel Dyskusyjny 14.30

.

 

Stoiska i Kuchnię znajdziecie na Plaży Kortowskiej, a panel dyskusyjny odbędzie się w hali sportowej przy ul. Romana Prawocheńskiego 7.

 

22 września 2021

Bakcyl dobrych nawyków

Wiedza niepoparta praktyką bywa ulotna. Eksperymenty, naukowe ciekawostki i warsztaty pod szyldem #FoodScienceClass finansowanym przez EIT Food, to pigułka umiejętności dotyczących zdrowego żywienia. 15 i 16 września... czytaj dalej

17 września 2021

Przekaz dla konsumenta

Certyfikaty i znaki jakości to leitmotiv kolejnego spotkania w ramach trzeciej edycji wydarzenia KUŹNIA SPOŁECZNA. ECO TRENDY #warsztaty #wiedza #inspiracje. W sobotę, 18 września, razem z producentami zastanowimy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności