10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej spotkają się dzieci i młodzież z seniorami.

Właśnie rozpoczęliśmy rekrutację do projektu „Smaki Pokoleń”, w wyniku której chcemy nawiązać współpracę z czterema świetlicami środowiskowymi oraz jednym podmiotem zrzeszającym seniorów. Zarówno młodzież w wieku 7-15 lat, jak i seniorzy, będą grupą docelową projektu.

– Nasze zaangażowanie w „Smaki Pokoleń” jest odpowiedzią m.in. na powszechny zanik zwyczaju wspólnego gotowania i spożywania posiłków – mówi Anna Brykała, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. – Zauważalne jest również zjawisko rezygnacji z tradycyjnych polskich potraw na rzecz produktów wysoko przetworzonych. Warsztaty, które zorganizujemy dla uczestników projektu, mają pełnić zatem funkcję integracyjną i edukacyjną. Będziemy opowiadać o tym, co i jak warto jeść.

W poruszanej tematyce nie zabraknie też zagadnień dotyczących marnowania żywności i zgubnych konsekwencji środowiskowych, ekonomicznych i społecznych tego zjawiska.

Zderzenie dwóch światów – dzieci, młodzieży i dorosłych – ma być nie tylko dobrą zabawą, ale również okazją na wymianę doświadczeń. Seniorzy będą mogli podzielić się swoją praktyką, umiejętnościami kulinarnymi, a także wskazać dzieciom i młodzieży, że kuchnia jest doskonałym miejscem, gdzie można łączyć przeszłość i teraźniejszość. Najmłodsi wniosą do tego modelu współpracy swoje świeże doświadczenia i energię.

Warsztaty kulinarne, które zrealizujemy w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie, zwieńczy konferencja i druk broszury z przepisami, w której znajdą się zdjęcia potraw przygotowanych przez uczestników.

– Projekt będziemy realizować do końca roku – wyjaśnia Anna Brykała. – W tej chwili jesteśmy na etapie rekrutacji świetlic, które wezmą w nim udział. Zachęcamy zatem do przysyłania swoich zgłoszeń na adres: anna.brykala@bankizywnosci.pl.

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny wymiar czasu pracy), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności