1 września 2023

Rozpoczynamy budowę nowego magazynu!

W Wadągu pod Olsztynem powstanie nasz w pełni profesjonalny magazyn, który pozwoli na efektywne i bezpieczne gospodarowanie żywnością, pozyskiwaną w ramach naszej działalności.

Hala ma mieć około 1200 metrów kwadratowych (wraz z zapleczem socjalnym i biurami). Obiekt będzie wyposażony w chłodnię, mroźnię, regały oraz rampę, umożliwiającą efekty załadunek i rozładunek. Przewidzieliśmy także budowę trzech bram wjazdowo-załadunkowych, które umożliwią obsługę nawet kilku pojazdów jednocześnie. Przez jedną z bram będą mogły też wjechać mniejsze auta dostawcze, wprost do środka magazynu (z takich aut korzystają na ogół organizacje partnerskie, odbierające od nas żywność dla swoich podopiecznych).

– Magazyn ma przede wszystkim zapewnić godne warunki pracy, bo w tej chwili wynajmujemy powierzchnie w starych budynkach pokoszarowych, które nie są w pełni przeznaczone do takich zadań – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Brakuje w tych budynkach dostępu do niektórych mediów, kurzą się podłogi, rampa nie jest przystosowana do efektywnego załadunku. Nie mamy też możliwości inwestowania w te obiekty.

Dwuetapowa budowa magazynu rozpocznie się już we wrześniu i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to obiekt będzie funkcjonować od 2 kwartału 2024 roku. Fundusze na budowę pochodzą z dofinansowania Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej z programu Racjonalna Gospodarka Odpadami i Ochrona Powierzchni Ziemi. Przewidziany koszt budowy to około 4,5 mln złotych (dotacja – 4 mln zł).

To jednak nie koniec planowanych inwestycji, bo docelowo chcemy także otrzymać dofinansowanie na instalację w magazynie paneli fotowoltaicznych, pompy ciepła i magazynu energii, tak aby obiekt był maksymalnie energooszczędny i przyjazny środowisku.

Wykonawcą inwestycji będzie firma WPW Invest sp. z.o.o. z Łodzi, której symbolicznie przekazaliśmy teren pod budowę.

12 czerwca 2024

Kolejna edycja Like a Chef za nami!

Wczoraj zakończyliśmy kolejną edycję projektu Like a Chef! Finał 80-godzinnego szkolenia zwieńczył egzamin pod czujnym okiem komisji, w skład której wszedł m.in.: prezes Banku, szef kuchni Marcin Talipski, który... czytaj dalej

10 czerwca 2024

Projekt Informpack, czyli jak postępować z odpadami odpowiedzialnie!

Od 2024 roku jesteśmy częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności). Projekt jest realizowany dzięki... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności