6 listopada 2020

Rabanadas – pomysł na śniadanie w stylu zero waste

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania rabanadasu! 

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Gości często na naszej stronie. Tym razem proponuje przepis na tosty rabanabas – portugalskie śniadanie, które może być podpowiedzią na starsze pieczywo, czyli taki pomysł na śniadanie zerowaste/lesswaste.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • bagietka/czerstwe pieczywo
  • jajko
  • szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • masło/oliwa
Cynamon mieszamy z cukrem (proporcje 1:2). Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie moczymy pieczywo, o grubości 1-2 cm, w mieszance jajka i mleka. Następnie smażymy z obu stron aż się zarumieni. Gotowe grzanki przekładamy na talerz i obficie posypujemy cynamonem z cukrem.
Smacznego!
19 listopada 2020

W Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2019 wydaliśmy niemal 2200 ton żywności!

Dobiegła końca kolejna edycja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Jego celem było zapewnienie najuboższym... czytaj dalej

18 listopada 2020

Świąteczna Zbiórka Żywności. Również w Internecie!

W dniach 23-28 listopada w wybranych sklepach w Olsztynie i na terenie województwa odbędzie się świąteczna zbiórka żywności. Ze względu na ograniczenia epidemiologiczne przeprowadzimy ją w dwóch miejscach: w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności