6 listopada 2020

Rabanadas – pomysł na śniadanie w stylu zero waste

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania rabanadasu! 

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Gości często na naszej stronie. Tym razem proponuje przepis na tosty rabanabas – portugalskie śniadanie, które może być podpowiedzią na starsze pieczywo, czyli taki pomysł na śniadanie zerowaste/lesswaste.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • bagietka/czerstwe pieczywo
  • jajko
  • szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • masło/oliwa
Cynamon mieszamy z cukrem (proporcje 1:2). Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie moczymy pieczywo, o grubości 1-2 cm, w mieszance jajka i mleka. Następnie smażymy z obu stron aż się zarumieni. Gotowe grzanki przekładamy na talerz i obficie posypujemy cynamonem z cukrem.
Smacznego!
25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności