6 listopada 2020

Rabanadas – pomysł na śniadanie w stylu zero waste

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania rabanadasu! 

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Gości często na naszej stronie. Tym razem proponuje przepis na tosty rabanabas – portugalskie śniadanie, które może być podpowiedzią na starsze pieczywo, czyli taki pomysł na śniadanie zerowaste/lesswaste.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • bagietka/czerstwe pieczywo
  • jajko
  • szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • masło/oliwa
Cynamon mieszamy z cukrem (proporcje 1:2). Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie moczymy pieczywo, o grubości 1-2 cm, w mieszance jajka i mleka. Następnie smażymy z obu stron aż się zarumieni. Gotowe grzanki przekładamy na talerz i obficie posypujemy cynamonem z cukrem.
Smacznego!
20 grudnia 2024

„Olsztyn gra dla Powodzian” – charytatywny koncert w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej

8 stycznia 2025 roku w Warmińsko-Mazurskiej Filharmonii im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbędzie się wyjątkowy koncert charytatywny pod hasłem „Olsztyn Gra dla Powodzian”. W godzinach 17:00-20:00 olsztyńscy... czytaj dalej

18 grudnia 2024

Jak nie marnować jedzenia w Święta Bożego Narodzenia?

Jak zorganizować Święta bez marnowania jedzenia? Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. To również moment, w którym łatwo o marnowanie jedzenia. Zbyt... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności