6 listopada 2020

Rabanadas – pomysł na śniadanie w stylu zero waste

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania rabanadasu! 

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Gości często na naszej stronie. Tym razem proponuje przepis na tosty rabanabas – portugalskie śniadanie, które może być podpowiedzią na starsze pieczywo, czyli taki pomysł na śniadanie zerowaste/lesswaste.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • bagietka/czerstwe pieczywo
  • jajko
  • szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier
  • masło/oliwa
Cynamon mieszamy z cukrem (proporcje 1:2). Jajko mieszamy w miseczce z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie moczymy pieczywo, o grubości 1-2 cm, w mieszance jajka i mleka. Następnie smażymy z obu stron aż się zarumieni. Gotowe grzanki przekładamy na talerz i obficie posypujemy cynamonem z cukrem.
Smacznego!
6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności