24 listopada 2021

Pomysł w stylu zero waste: pudding chlebowy

W tym miesiącu proponujemy Wam przepis na pudding chlebowy, przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę kuchni warsztatowej w naszej Kuźni Społecznej. 

To przepis zgodny z duchem zero waste – do przygotowania możemy wykorzystać czerstwą chałkę lub chleb. Potrzebne nam będą:

  • Sucha chałka/ciasto drożdżowe
  • Mleko
  • Śmietanka 30%
  • Jajka
  • Masło
  • Płatki migdałowe
  • Cukier
  • Owoce/dżem owocowy

Smarujemy masłem formę do zapiekania. Chałkę/ciasto kroimy na około centymetrowe kawałki, które smarujemy masłem po obu stronach. Na dnie formy układamy kawałki chałki/ciasta, między które kładziemy owoce lub dżem. Posypujemy łyżką płatków migdałowych i łyżką cukru. Do 7 kromek miksujemy 2 jajka ze szklanką mleka i 1/2 szklanki śmietanki. W przypadku, gdy mamy więcej kromek miksujemy więcej mokrych składników. Tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Masę wylewamy na pieczywo. Posypujemy dodatkowo cukrem i odstawiamy na 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wstawiamy naczynie i pieczemy pudding przez 30-35 minut, aż masa się całkowicie zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności