24 listopada 2021

Pomysł w stylu zero waste: pudding chlebowy

W tym miesiącu proponujemy Wam przepis na pudding chlebowy, przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę kuchni warsztatowej w naszej Kuźni Społecznej. 

To przepis zgodny z duchem zero waste – do przygotowania możemy wykorzystać czerstwą chałkę lub chleb. Potrzebne nam będą:

  • Sucha chałka/ciasto drożdżowe
  • Mleko
  • Śmietanka 30%
  • Jajka
  • Masło
  • Płatki migdałowe
  • Cukier
  • Owoce/dżem owocowy

Smarujemy masłem formę do zapiekania. Chałkę/ciasto kroimy na około centymetrowe kawałki, które smarujemy masłem po obu stronach. Na dnie formy układamy kawałki chałki/ciasta, między które kładziemy owoce lub dżem. Posypujemy łyżką płatków migdałowych i łyżką cukru. Do 7 kromek miksujemy 2 jajka ze szklanką mleka i 1/2 szklanki śmietanki. W przypadku, gdy mamy więcej kromek miksujemy więcej mokrych składników. Tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Masę wylewamy na pieczywo. Posypujemy dodatkowo cukrem i odstawiamy na 10 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wstawiamy naczynie i pieczemy pudding przez 30-35 minut, aż masa się całkowicie zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności