28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik.
Składniki: 
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka pokrojonych bakalii

Przygotowanie: 

Jabłka obieramy i kroimy w  kostkę. Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i dodajemy bakalie. Odstawić wszystko na godzinę. Po godzinie do jabłek wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/papierem do pieczenia. Piec ok. 40-60 min (do suchego patyczka) w średnio rozgrzanym piekarniku. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności