28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik.
Składniki: 
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka pokrojonych bakalii

Przygotowanie: 

Jabłka obieramy i kroimy w  kostkę. Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i dodajemy bakalie. Odstawić wszystko na godzinę. Po godzinie do jabłek wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/papierem do pieczenia. Piec ok. 40-60 min (do suchego patyczka) w średnio rozgrzanym piekarniku. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
9 grudnia 2025

Weź udział w bezpłatnych warsztatach gotowania online!

Już w najbliższą środę i czwartek (16-17.12) odbędą się aż trzys potkania pełne gotowania i zabawy idealne dla rodzin z dziećmi. Zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne online w ramach The Kitchen Adventure!... czytaj dalej

27 listopada 2025

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny wymiar czasu pracy), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności