9 września 2020

Pomarańczowa Szkoła – przyjmujemy chętnych!

Uruchomiamy kolejną edycję Pomarańczowej Szkoły, w ramach której przeprowadzimy cykl zajęć i warsztatów edukacyjnych dotyczących zdrowego odżywiania i proekologicznych zachowań. Działania adresowane są do dzieci ze szkół podstawowych. Zachęcamy szkoły do wzięcia udziału w naszym projekcie!

Pomarańczowa Szkoła obejmie swoim zasięgiem osiem szkół z województwa warmińsko-mazurskiego i cztery z podlaskiego. Do końca lipca 2021 roku chcemy w tych placówkach zbudować aktywną grupę, co najmniej 480 dzieci, współdziałających z lokalną społecznością w kwestii ochrony środowiska. Grupa ta po ukończonych zajęciach miałaby także wpływać na zmianę nawyków żywieniowych i ekologicznych wśród swoich kolegów i rodziców. Wiemy, że nie będziemy się w Pomarańczowej Szkole nudzić, bo prowadzimy ją dla najmłodszych, którzy są surowymi recenzentami działań podejmowanych przez dorosłych.

Uzupełniamy działania szkoły

– Projekt adresujemy do uczniów szkół podstawowych z uwagi na fakt, że to właśnie okres edukacji szkolnej ma największą wartość i wpływ na kształtowanie ludzkich postaw i zachowań – tłumaczy ideę projektu Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Tymczasem w ramach nauki szkolnej uczniowie polskich szkół mają ograniczone możliwości rozwoju prozdrowotnych i proekologicznych aktywności, przede wszystkim ze względu na ograniczenia czasowe i finansowe. Proponowane zadania, nienastawione na zmianę postaw i zachowań, nie przynoszą oczekiwanych efektów, a ich działanie jest krótkotrwałe. Wierzę, że Pomarańczowa Szkoła jest uzupełnieniem tej luki edukacyjnej.

Co czeka uczniów w Pomarańczowej Szkole? Zaplanowaliśmy m.in. cykl szkoleń i warsztatów, podczas których najmłodsi dowiedzą się, jak kształtować dobre nawyki żywieniowe, nabędą wiedzę na temat niemarnowania żywności i ograniczania, nauczą się, jak ograniczać ilość generowanych odpadów i jak je segregować. Nie zabraknie informacji na temat wykorzystania darów ziemi, jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą. Przewidujemy także konkurs kulinarny, którego głównym celem będzie promowanie idei zero waste. Będziemy zatem uczyć, jak wykorzystać wszystko, co jest w kuchni. Zajęcia odbędą się w Kuźni Społecznej, należącej do Banku Żywności w Olsztynie, która posiada profesjonalną, w pełni wyposażoną kuchnię warsztatową.

Jakby tego było mało, to wraz  z dziećmi opuścimy szkolne sale i wyjdziemy w teren. Projekt zakłada utworzenie eko-ogrodu na terenie Banku Żywności w Olsztynie. Nasi podopieczni dowiedzą się, jak przygotowuje się własne uprawy, jak je pielęgnuje, nawozi, zbiera i przechowuje warzywa i owoce.

Wychowamy małych edukatorów

Pomarańczowa Szkoła ma także pobudzić najmłodszych do działania. W ramach Święta Ekologicznego dzieci będą musiały wykazać się kreatywnością i inicjatywą, organizując obchody wybranego przez siebie dnia, związanego z szeroko rozumianym zdrowym stylem życia. Pole do popisu jest duże: Światowy Dzień Ochrony Środowiska, Akcja Sprzątania Świata, Światowy Dzień Ziemi – żeby wymienić tylko najważniejsze święta.

Zwieńczeniem działań projektowych będzie organizacja przez uczestników Pomarańczowej Szkoły Światowego Dnia Żywności. Liczymy, że na apel najmłodszych do wzięcia udziału w wydarzeniach i happeningach, odpowiedzą przedstawiciele lokalnych społeczności – rodzice uczniów, seniorzy, studenci, urzędy. Wierzymy, że po zakończonych zajęciach w Pomarańczowej Szkole, dzieci chętnie będą dzielić się swoją wiedzą, przekazując ją dalej.

Tegoroczna edycja Pomarańczowej Szkoły zostanie sfinansowana ze środków Banku Żywności w Olsztynie oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Całkowity koszt przedsięwzięcia to 196 tys. złotych.

 

Ogłaszamy nabór do projektu! Więcej informacji, regulamin i formularz zgłoszeniowy można znaleźć TUTAJ.

Zgłoszenia przyjmujemy do 30 września.

 

 

Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Bank Żywności w Olsztynie.

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności