7 listopada 2024

Pojechaliśmy do Belgii podsumować projekt SUCCESS

Reprezentantki naszego Banku udały się do Gandawy, aby podzielić się spostrzeżeniami na temat projektu SUCCESS, który realizowaliśmy przez ostatnie trzy lata

– Projekt SUCCESS, finansowany przez EIT Food, miał na celu promowanie zrównoważonej konsumpcji poprzez tworzenie strategii wspierających konsumentów w dokonywaniu świadomych, ekologicznych wyborów, – mówi Michalina Jakubowska. – Kluczowe cele obejmowały zwiększenie świadomości na temat zrównoważonych produktów, edukację konsumentów oraz współpracę z partnerami, takimi jak organizacja Rikolto, Uniwersytet w Gandawie, VTT oraz EUFIC.

Nasz Bank odegrał istotną rolę w projekcie, realizując i wdrażając innowacyjne warsztaty, takie jak „Sustainable Shop&Cook” oraz „Sprytny w Supermarkecie”. – Dzięki tym inicjatywom ponad 240 uczestników zdobyło praktyczne umiejętności, które pomagają im podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe i kulinarne, wspierając jednocześnie ochronę środowiska – dodaje Joanna Michalak.

Podczas pobytu w Gandawie reprezentantki naszego Banku odwiedziły Knol & Kool, miejsce łączące funkcje supermarketu i restauracji wegańskiej, które promuje zrównoważone podejście do żywności i minimalizację marnowania zasobów. W restauracji Knol & Kool dania powstają z produktów, które wkrótce osiągną datę ważności lub mają drobne niedoskonałości wizualne, lecz są nadal pełnowartościowe. To miejsce wspiera świadome wybory konsumenckie, pomagając klientom lepiej wykorzystywać dostępne zasoby i minimalizować marnowanie żywności.

Podczas spotkania partnerzy projektu SUCCESS omówili najważniejsze działania, które mają przyczynić się do zwiększenia świadomości na temat zrównoważonej konsumpcji, co stanowi istotny krok w kierunku bardziej odpowiedzialnego podejścia do żywności w Europie.

Obejrzyj nasz film o warsztatach projektowych:

Projekt #SUCCESS jest finansowany przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności EIT Food, EITFood Poland. Celem projektu jest zmiana konsumpcji żywności poprzez zwiększenie świadomości konsumentów i ułatwienie im dokonywania bardziej przyjaznych środowisku codziennych zakupów spożywczych.

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności