23 sierpnia 2021

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na placki ziemniaczane z sosem kurkowym!

Placki ziemniaczane (4-5 porcji):

  • 200 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 1/2 cebuli
  • ok. 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, odrobina cukru
    Ziemniaki myjemy, jeśli to młode ziemniaki wystarczy tylko wyszczotkować je pod wodą, starsze obieramy. Trzemy na tarce z grubymi oczkami. Odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy i ew mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor po obu stronach.

Śmietanowy sos kurkowy:

  • kurki, u mnie ok 50 g.
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 ml śmietany 30% lub 36% (jeśli będziecie podgrzewać sos to też dolejcie odrobinę śmietanki, spokojnie, jej ilość z podgrzewaniem się zredukuje – tu Wy decydujecie, jak gęsty sos Wam odpowiada).
  • sól, pieprz
  • pietruszka, wg uznania
  • masło, również wg uznania, ale łyżka to minimum

Kurki myjemy, osuszamy i kroimy. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Kiedy będą miękkie i zeszklone dodajemy kurki. Smażymy ok. 3 -4 min. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.  Natkę siekamy i dodajemy albo pod koniec gotowania sosu albo na polane sosem placki.

6 czerwca 2025

Zbieramy na kółka. Serio!…

To nie jest informacja o spektakularnej kampanii ani poruszającej historii. To news… o kółkach do wózka widłowego. Tak, właśnie o tym. Czy było nam głupio? Trochę. Bo przecież tu żywność, nowe kierunki... czytaj dalej

5 czerwca 2025

8 czerwca bądźcie z nami na XIX Rotariańskim Pikniku Lotniczym!

Już w najbliższą niedzielę, 8 czerwca, zapraszamy na XIX Rotariański Piknik Lotniczy na lotnisku Dajtki w Olsztynie! W godz. 11:00–17:00 czekają na Was wyjątkowe atrakcje przygotowane przez Bank Żywności w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności