23 sierpnia 2021

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na placki ziemniaczane z sosem kurkowym!

Placki ziemniaczane (4-5 porcji):

  • 200 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 1/2 cebuli
  • ok. 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, odrobina cukru
    Ziemniaki myjemy, jeśli to młode ziemniaki wystarczy tylko wyszczotkować je pod wodą, starsze obieramy. Trzemy na tarce z grubymi oczkami. Odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy i ew mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor po obu stronach.

Śmietanowy sos kurkowy:

  • kurki, u mnie ok 50 g.
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 ml śmietany 30% lub 36% (jeśli będziecie podgrzewać sos to też dolejcie odrobinę śmietanki, spokojnie, jej ilość z podgrzewaniem się zredukuje – tu Wy decydujecie, jak gęsty sos Wam odpowiada).
  • sól, pieprz
  • pietruszka, wg uznania
  • masło, również wg uznania, ale łyżka to minimum

Kurki myjemy, osuszamy i kroimy. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Kiedy będą miękkie i zeszklone dodajemy kurki. Smażymy ok. 3 -4 min. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.  Natkę siekamy i dodajemy albo pod koniec gotowania sosu albo na polane sosem placki.

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności