23 sierpnia 2021

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na placki ziemniaczane z sosem kurkowym!

Placki ziemniaczane (4-5 porcji):

  • 200 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 1/2 cebuli
  • ok. 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, odrobina cukru
    Ziemniaki myjemy, jeśli to młode ziemniaki wystarczy tylko wyszczotkować je pod wodą, starsze obieramy. Trzemy na tarce z grubymi oczkami. Odsączamy, dodajemy jajko, przyprawy i ew mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor po obu stronach.

Śmietanowy sos kurkowy:

  • kurki, u mnie ok 50 g.
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 ml śmietany 30% lub 36% (jeśli będziecie podgrzewać sos to też dolejcie odrobinę śmietanki, spokojnie, jej ilość z podgrzewaniem się zredukuje – tu Wy decydujecie, jak gęsty sos Wam odpowiada).
  • sól, pieprz
  • pietruszka, wg uznania
  • masło, również wg uznania, ale łyżka to minimum

Kurki myjemy, osuszamy i kroimy. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Kiedy będą miękkie i zeszklone dodajemy kurki. Smażymy ok. 3 -4 min. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.  Natkę siekamy i dodajemy albo pod koniec gotowania sosu albo na polane sosem placki.

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

16 września 2025

Targ Dobrej Wymiany. Daj rzeczom drugie życie!

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności