26 maja 2022

Owocowe placuszki na śniadanie 

Szukacie inspiracji na coś pysznego? Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej naszej Kuźni Społecznej podsuwa Wam pomysł na placuszki owocowe.
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru * 200 ml mleka/ kefiru.
  •  2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 250 g owoców (u mnie mrożona czerwona porzeczka, wykorzystajcie najlepiej te, które kryją się w otchłani zamrażalnika. Zwłaszcza, że za chwilę rusza sezon owocowy 2022😉)
  • masło do smażenia
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i wanilię. W kubku mieszamy jajka i mleko. Mieszankę dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta bez grudek. Delikatnie dodajemy owoce i mieszamy. Masło rozgrzewamy na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu, aż brzegi się zetną. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około dwie minuty. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
3 czerwca 2022

Bank w gościach. Z wizytą w Gdańsku, Pile i Poznaniu

Wraz z kolegami i koleżankami z banków z Pisza i Elbląga wybraliśmy się z wizytą do banków w Gdańsku, Pile i Poznaniu. Głównym celem wyjazdu było przyjrzenie się, jak funkcjonują organizacje w innych regionach,... czytaj dalej

26 maja 2022

W Dolomitach uczyliśmy młodzież świadomej konsumpcji

Do Włoch pojechaliśmy w ramach projektu „Eat green, behave clean and built the dream”, finansowanego z programu Erasmus +. W wyjeździe wzięło udział 25 młodych osób z Estonii, Hiszpanii, Włoch, Grecji i Polski.... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności