Owocowe placuszki na śniadanie
Szukacie inspiracji na coś pysznego? Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej naszej Kuźni Społecznej podsuwa Wam pomysł na placuszki owocowe.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru * 200 ml mleka/ kefiru.
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok 250 g owoców (u mnie mrożona czerwona porzeczka, wykorzystajcie najlepiej te, które kryją się w otchłani zamrażalnika. Zwłaszcza, że za chwilę rusza sezon owocowy 2022😉)
- masło do smażenia
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i wanilię. W kubku mieszamy jajka i mleko. Mieszankę dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta bez grudek. Delikatnie dodajemy owoce i mieszamy. Masło rozgrzewamy na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu, aż brzegi się zetną. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około dwie minuty. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!