17 października 2024

Nowy raport FBŻ: rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia

Jak co roku w Dniu Światowego Dnia Żywności Federacja Polskich Banków Żywności publikuje raport na temat marnowania żywności w polskich domach. Deklarujemy, że marnujemy mniej, choć wciąż do śmietnika wyrzucamy dużo jedzenia. 

W najnowszym raporcie możemy przeczytać, że każdego roku w Polsce marnuje się 4,8 miliona ton żywności z czego my – konsumenci – wyrzucamy aż niema 2,9 mln ton. A to oznacza, że indywidualne działania mają kluczowe znaczenie w walce z tym problemem. Najczęściej marnowanymi produktami są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Konsumenci często nie radzą sobie z zarządzaniem zapasami i przeoczają terminy ważności (60%), ale robią też zbyt duże zakupy (26% respondentów), źle przechowują żywność (26%) oraz nie mają pomysłów na wykorzystanie składników.

Ale jest światełko w tunelu, bo w porównaniu z 2023 rokiem, o 11% spadła liczba osób przyznających się do wyrzucania żywności, co sugeruje rosnącą świadomość konsumentów​.

Więcej szczegółów na temat marnowania żywności znajdziecie w raporcie.

27 listopada 2025

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny wymiar czasu pracy), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności