8 lipca 2022

Nauka gotowania szansą na nowe życie w Polsce

W Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie rozpoczęliśmy projekt „Like a Chef”, którego celem jest aktywizacja zawodowa uchodźczyń z Ukrainy.

Projekt, finansowany przez firmę Electrolux Food Foundation, zakłada organizację cyklu szkoleń kulinarnych, które wyposażą 16 uchodźczyń w umiejętności przydatne do podjęcia pracy w gastronomii. – Wierzymy, że to właściwy kierunek działań, bo z uwagi na sezon letni zapotrzebowanie na pracowników gastronomii znacznie wzrosło – mówi Anna Archutowska, dyrektor Banku Żywności w Olsztynie. – Wiedza i umiejętności nabyte podczas dwumiesięcznego kursu będą na tyle kompleksowe, że kobiety powinny bez problemu znaleźć pracę, a to w konsekwencji wpłynie na poprawę ich sytuacji materialnej i, mamy nadzieję, pozwoli, choć na chwilę zapomnieć o wojnie.

Podczas pierwszych dni szkolenia Ukrainki zapoznały się z podstawami systemu HACCP w gastronomii, zagadnieniami z zakresu bezpieczeństwa i ochrony przeciwpożarowej, czy pierwszej pomocy. Nauczyły się także podstaw odpowiedniej obróbki wstępnej i termicznej produktów spożywczych, zasad racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni, a także z założeniami idei zero waste.

Po zdobyciu wiedzy związanej z podstawowymi zasadami działania w kuchni, uchodźczynie rozpoczęły praktyczny kurs przygotowania posiłków. Uczyły się m.in., jak przygotować wywary, sosy i marynaty, śniadania standardowe, ale także wegetariańskie i wegańskie. Przygotowane przez kobiety zupy kremowe, chłodniki, dania z wykorzystaniem makaronu oraz na bazie produktów mącznych zachwyciły nie tylko kucharzy prowadzących zajęcia, ale i kilku pracowników Banku Żywności w Olsztynie, którzy mieli okazję ich spróbować.

Przed kobietami jeszcze kilkanaście dni szkoleń, podczas których zapoznają się z technikami zdobienia i podawania potraw, nauczą się jak praktycznie wykorzystywać techniki kulinarne (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide). Podczas kursu dowiedzą się również jak przygotować dania wegetariańskie z wykorzystaniem zasad zero waste, dania mięsne, rybne, desery oraz poznają techniki dekorowania przygotowanych dań.

Jakby tego było mało, projekt „Like a Chef” przewiduje także naukę języka polskiego. Poznanie języka w stopniu komunikatywnym pozwoli kobietom na szybszą asymilację i korzystanie w pełni z oferowanej wiedzy. Jednak przede wszystkim łatwiej będzie Ukrainkom znaleźć pracę.

Podczas gdy uchodźczynie poznają tajniki kuchni oraz uczą się polskiego, ich dzieciom zapewniona jest profesjonalna opieka, z której korzysta około dziesięciorga dzieci do siódmego roku życia.

Kurs zakończy się egzaminem, podczas którego przedstawiciele Electrolux Food Foundation i  Banku Żywności w Olsztynie, wraz z kucharzami prowadzącymi kurs, będą mogli skosztować potraw, które uchodźczynie samodzielnie przygotują i przedstawią po polsku.

 

Uczestniczka kursu Władysława, 33 lata z Kamieńska w obwodzie dniepropietrowskim. W Polsce jest od 11 marca, ma 13-letnią córkę:

Przed wojną pracowałam w różnych miejscach, ostatnio jako sprzedawca. Załamałam się po wybuchu wojny. Poszłam nawet do psychologa, bo jestem bardzo wrażliwą osobą. Szukałam pracy, ale to wszystko na próżno. Byłam w Polsce już od trzech miesięcy. Podczas papierkowej pracy poznałam Natalię. Jest Ukrainką z Charkowa. Zaczęłyśmy rozmawiać i się zaprzyjaźniłyśmy. I to ona opowiedziała mi o „Kursach gotowania”, na który udało mi się zapisać. Nie sądzę, że to przypadek, bo uwielbiam gotowanie od dzieciństwa, ale nie poszłam na studia kucharskie i później tego żałowałam, więc jest to bardzo dobra okazja, aby to naprawić i robić moje ulubione rzeczy. Bardzo lubię uczyć się na kursie, mam nadzieję, że pomoże mi to stać się dobrym kucharzem. Kucharze Banku Żywności w Olsztynie uczą nas gotowania bardzo szczegółowo. Marzę o nauce i połączeniu życia z gotowaniem. Jestem bardzo wdzięczna Electrolux Food Foundation” i Bankowi Żywności w Olsztynie za możliwość nauki na tak wysokim poziomie. Do tej pory zdumiewa mnie życzliwość miejscowej ludności.

12 czerwca 2024

Kolejna edycja Like a Chef za nami!

Wczoraj zakończyliśmy kolejną edycję projektu Like a Chef! Finał 80-godzinnego szkolenia zwieńczył egzamin pod czujnym okiem komisji, w skład której wszedł m.in.: prezes Banku, szef kuchni Marcin Talipski, który... czytaj dalej

10 czerwca 2024

Projekt Informpack, czyli jak postępować z odpadami odpowiedzialnie!

Od 2024 roku jesteśmy częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności). Projekt jest realizowany dzięki... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności