18 października 2022

Nauczyciele! Zapraszamy Was na bezpłatne warsztaty

Wspólne gotowanie w stylu zero waste, dyskusje na temat nauki o żywności w szkole, promocja efektów programu EIT Food Science Class – to część atrakcji, które czekają w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie. Jeśli jesteś nauczycielem w szkole podstawowej lub średniej – nie zwlekaj i zapisz się na wydarzenie.

Przez dwa lata Bank Żywności w Olsztynie wraz z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN realizował z ponad 250 polskimi uczniami w wieku 13-16 lat program EIT Food Science Class. Jego głównym celem było przybliżenie zagadnień związanych z szeroko rozumianą nauką o żywności. Uczniowie m.in. przeprowadzili badanie konsumenckie, analizowali pochodzenie produktów spożywczych, zapoznali się z zasadami czytania etykiet spożywczych, poznali zagadnienia dotyczące marnowania żywności, a także przeprowadzili własną kampanię edukacyjno-informacyjną, w której upowszechniali wśród swoich rówieśników, nabytą wiedzę i umiejętności.

Nasz projekt spotkał się z pozytywnym odbiorem uczniów, wychowawców i dyrektorów szkół, w których realizowaliśmy EIT Food Science Class. Teraz pragniemy skonfrontować wyniki naszej pracy w szerszym gronie eksperckim – najpierw w formacie stacjonarnym na poziomie lokalnym, później w formacie online na poziomie międzynarodowym, włączając do dyskusji nauczycieli i partnerów projektu ze wszystkich państw partnerskich: Izraela, Polski, Belgii, Finlandii.

27 października w godz. 14-19 w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie przybliżymy zainteresowanym nauczycielom metody, jakimi wdrażaliśmy program w szkołach partnerskich. Zachęcimy Was do integracji przez wspólne gotowanie w duchu zero waste, udziału w kilku aktywnościach, dzięki którym spojrzycie na żywność z innej perspektywy. Wierzmy, że włączymy Was do dyskusji na temat potrzeby (lub jej braku) edukacji dotyczącej żywności i żywienia w polskich szkołach.

Wydarzenie jest dla nauczycieli bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną ilość miejsc wymagana jest wcześniejsza rejestracja. Formularz rejestracyjny: ZGŁOŚ SIĘ!

Rejestracja jest otwarta do 24 października. Najpóźniej 25 października skontaktujemy się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji.


12 grudnia w godz. 19-20:30 w formacie online odbędzie się Food Science Class Teachers Forum (główna część wydarzenia w jęz. angielskim), podczas którego przedstawimy różnice i podobieństwa, a także trudności i wyzwania w edukacji na temat żywności i żywienia w krajach partnerskich. Wkrótce udostępnimy link do wydarzenia, tymczasem już dziś zachęcamy do zapisania tej daty w kalendarzu.

26 lipca 2024

Nowe działania edukacyjne w programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową

Odwiedziliśmy Stowarzyszenie MONAR — Schronisko dla Osób Bezdomnych MARKOT w Marwałdzie, gdzie przeprowadziliśmy warsztaty dotyczące nawyków żywieniowych i zrównoważonej konsumpcji. Nasze edukatorki – Asia i... czytaj dalej

19 lipca 2024

Spółdzielnia Socjalna SMAKI rozpoczyna projekt na rzecz integracji obywateli państw trzecich

Spółdzielnia Socjalna SMAKI, którą współtworzył Bank Żywności w Olsztynie, przez najbliższy rok otoczy wsparciem 40 obcokrajowców, przebywających w Polsce. Kompleksowe działania, które oferuje, mają... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności