23 maja 2024

Międzypokoleniowa integracja przez smak i edukację

W kuchni plenerowej wokół Banku odbył się finał projektu „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”, w którym wzięło udział ponad 150 uczniów i przedstawicieli organizacji senioralnych.

Spotkanie rozpoczęły Michalina i Joanna, które przeprowadziły inspirującą prezentację na temat odpowiedzialnego kupowania i gotowania w ramach warsztatów „Shop&Cook”.

Następnie uczestnicy wzięli udział w różnorodnych aktywnościach na świeżym powietrzu. W ogrodzie przygotowano pięć stanowisk dla Kół Poszanowania Żywności, które oferowały mnóstwo atrakcji:

  • Grillowa odsłona wegańska z szefem kuchni Krzysztofem Ściborkiem, podczas której uczniowie z SP 7 i członkowie Olsztyńskiej Rady Seniorów mogli spróbować grillowanej, faszerowanej cukinii.
  • Naleśnikowo z szefem kuchni Maciejem Maciejewskim, który przygotował pyszne naleśniki szpinakowe oraz sok z buraków dla uczestników z DDP Biskupiec i SP 7 Biskupiec.
  • Warsztaty picia wody prowadzone przez Justynę i Aleksandrę, gdzie dzieci z SP Górowo Iławeckie i seniorzy mogli degustować wody smakowe z owocami, warzywami i ziołami.
  • Smoothie i desery z Joanną i Michaliną, gdzie uczniowie z ZS Olsztynek i seniorzy z DDP „Razem” mogli tworzyć zdrowe połączenia jogurtu z owocami.
  • Rękodzieło z Agnieszką i Anitą, gdzie uczestnicy z SP 14 i członkinie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków tworzyli biżuterię i prace plastyczne z materiałów z odzysku.

Dodatkowo, w strefie edukacyjnej i animacyjnej prowadzonej przez Oksanę i Anitę, dzieci uczyły się segregacji śmieci, bawiły się w jengę, kółko i krzyżyk oraz uczestniczyły w innych animacjach.

Tuż przed finałem uczestnicy Festiwalu Smaków zasiedli do wspólnego lunchu na tarasie, gdzie serwowano pyszne spaghetti. Po posiłku Justyna podsumowała konkurs między Kołami Poszanowania Żywności, a następnie wręczono nagrody – sokowirówki dla każdej szkoły biorącej udział w projekcie.

– Realizacja projektu pokazała, jak ważne jest współdziałanie różnych pokoleń na rzecz wspólnych celów. Uczestnicy wrócili do domów pełni nowych doświadczeń, wiedzy i inspiracji do dalszych działań na rzecz niemarnowania żywności – mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”.

 

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele szkół podstawowych z Olsztyna (7 i 14), Szkoły Podstawowej nr 3 z Biskupca, Szkoły Podstawowej nr 22 z Górowa Iławeckiego, Zespołu Szkół z Olsztynka oraz organizacji senioralnych takich jak Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Olsztyn, Stowarzyszenie Razem w Olsztynku, Dom Dziennego Pobytu w Biskupcu, MOPS w Górowie Iławeckim, Olsztyńska Rada Seniorów i Spółdzielnia Socjalna Humanus.

Projekt „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”, który realizowaliśmy od lipca 2022 miał na celu wzmocnienie organizacji zrzeszających seniorów, zapobieganie marnowaniu żywności, wsparcie żywieniowe osób starszych oraz pobudzenie aktywności wolontarystycznej wśród seniorów.

 

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności