23 maja 2024

Międzypokoleniowa integracja przez smak i edukację

W kuchni plenerowej wokół Banku odbył się finał projektu „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”, w którym wzięło udział ponad 150 uczniów i przedstawicieli organizacji senioralnych.

Spotkanie rozpoczęły Michalina i Joanna, które przeprowadziły inspirującą prezentację na temat odpowiedzialnego kupowania i gotowania w ramach warsztatów „Shop&Cook”.

Następnie uczestnicy wzięli udział w różnorodnych aktywnościach na świeżym powietrzu. W ogrodzie przygotowano pięć stanowisk dla Kół Poszanowania Żywności, które oferowały mnóstwo atrakcji:

  • Grillowa odsłona wegańska z szefem kuchni Krzysztofem Ściborkiem, podczas której uczniowie z SP 7 i członkowie Olsztyńskiej Rady Seniorów mogli spróbować grillowanej, faszerowanej cukinii.
  • Naleśnikowo z szefem kuchni Maciejem Maciejewskim, który przygotował pyszne naleśniki szpinakowe oraz sok z buraków dla uczestników z DDP Biskupiec i SP 7 Biskupiec.
  • Warsztaty picia wody prowadzone przez Justynę i Aleksandrę, gdzie dzieci z SP Górowo Iławeckie i seniorzy mogli degustować wody smakowe z owocami, warzywami i ziołami.
  • Smoothie i desery z Joanną i Michaliną, gdzie uczniowie z ZS Olsztynek i seniorzy z DDP „Razem” mogli tworzyć zdrowe połączenia jogurtu z owocami.
  • Rękodzieło z Agnieszką i Anitą, gdzie uczestnicy z SP 14 i członkinie Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków tworzyli biżuterię i prace plastyczne z materiałów z odzysku.

Dodatkowo, w strefie edukacyjnej i animacyjnej prowadzonej przez Oksanę i Anitę, dzieci uczyły się segregacji śmieci, bawiły się w jengę, kółko i krzyżyk oraz uczestniczyły w innych animacjach.

Tuż przed finałem uczestnicy Festiwalu Smaków zasiedli do wspólnego lunchu na tarasie, gdzie serwowano pyszne spaghetti. Po posiłku Justyna podsumowała konkurs między Kołami Poszanowania Żywności, a następnie wręczono nagrody – sokowirówki dla każdej szkoły biorącej udział w projekcie.

– Realizacja projektu pokazała, jak ważne jest współdziałanie różnych pokoleń na rzecz wspólnych celów. Uczestnicy wrócili do domów pełni nowych doświadczeń, wiedzy i inspiracji do dalszych działań na rzecz niemarnowania żywności – mówi Monika Pikuła, koordynatorka projektu „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”.

 

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele szkół podstawowych z Olsztyna (7 i 14), Szkoły Podstawowej nr 3 z Biskupca, Szkoły Podstawowej nr 22 z Górowa Iławeckiego, Zespołu Szkół z Olsztynka oraz organizacji senioralnych takich jak Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Olsztyn, Stowarzyszenie Razem w Olsztynku, Dom Dziennego Pobytu w Biskupcu, MOPS w Górowie Iławeckim, Olsztyńska Rada Seniorów i Spółdzielnia Socjalna Humanus.

Projekt „Aktywne organizacje – silna społeczność międzypokoleniowa”, który realizowaliśmy od lipca 2022 miał na celu wzmocnienie organizacji zrzeszających seniorów, zapobieganie marnowaniu żywności, wsparcie żywieniowe osób starszych oraz pobudzenie aktywności wolontarystycznej wśród seniorów.

 

 

8 maja 2025

Bezpłatne szkolenie z marketingu społecznego z Polprom

Weź udział w bezpłatnym szkoleniu z komunikacji dla organizacji pozarządowych! Bank Żywności w Olsztynie oraz Fundacja POLPROM zapraszają przedstawicieli NGO i uczestników programu Liderzy Aktywizacji 2025 na... czytaj dalej

24 kwietnia 2025

Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE!

  Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE! Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do udziału w nowatorskim projekcie wspierającym kobiety oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które chcą rozwijać... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności