12 grudnia 2022

Łapcie przepis na wigilijny barszcz z uszkami!

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc tym razem Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej przygotowała dla Was przepis na wigilijny barszcz z uszkami. 

– Tak naprawdę to barszcz, który przygotowuje moja mama – zdradza Maja. – To taka nasza rodzinna tradycja, że mama przygotowuje kwas buraczany i barszcz z książki „Polska Wigilia“ autorstwa Hanny Szymanderskiej. Barszcz jest przepyszny, więc z chęcią podzielimy się przepyszny.

Składniki potrzebne do przygotowania kwasu buraczanego:

  • 1 kg buraków,
  • 30 g chrzanu,
  • łyżeczka kminku,
  • główka czosnku,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • 3 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • kawałek suchego,
  • razowego chleba,
  • duży słój.

Przygotowanie kwasu buraczanego:

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny zalewamy letnią, przegotowaną wodą (3 litry) tak, aby przykryła wszystko. Na wierzchu kładziemy kawałek razowego chleba (przyspiesza kwaszenie). Słój nakrywamy gazą i trzymamy 5-6 dni w ciepłym miejscu, po czym usuwamy kożuch, a kwas przelewamy do butelek. W szczelnie zamkniętych butelkach można przechowywać go w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Składniki potrzebne do przygotowania barszczu wigilijnego

  • 0,5 litra kwasu buraczanego,
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 5-6 świeżych buraków,
  • kieliszek czerwonego wina.

Przygotowanie barszczu wigilijnego z uszkami

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Zagotować smak z buraków, włoszczyzny i korzeni. Przelać przez sito. Zmieszać z wywarem z grzybów. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 zmieszanego wywaru, 1/4 kwasu. Podgrzewać barszcz do momentu wrzenia, nie dopuszczając do gotowania. Doprawić pieprzem, solą i cukrem do smaku, dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zatrzeć czosnkiem. Przelać przez sito z surowo utartym burakiem. Gorący barszcz podajemy z uszkami.

Przygotowanie uszek do barszczu

  • 30 dag mąki,
  • ciepła woda,
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 dag tłuszczu,
  • jajko,
  • pieprz,
  • łyżka oleju.
Suszone grzyby umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie (letniej) po 6 dag grzybów na szklankę wody. Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, wystudzone zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Bardzo drobno pokrajaną cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, jeszcze lekko podsmażyć, przyprawić do smaku, przyprawić pieprzem i solą, do lekko już przestudzonej masy dodać surowe jajko, wymieszać.
Ciasto zagnieść z gorącą wodą, odłożyć przykryte na około 20 min. Następnie rozwałkować na cienki placek, pokrajać na kwadraty o boku 4-5 cm. Na kwadraty rozłożyć kuleczki nadzienia, składać po przekątnej i zlepić. Uszka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem oleju (1 łyżka) i soli. Ugotowane odcedzić, skropić stopionym masłem, podawać do barszczu. Uszka przygotowane dzień wcześniej należy przed samym podaniem podgrzać w gorącej wodzie przez 2-3 min.
21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności