12 grudnia 2022

Łapcie przepis na wigilijny barszcz z uszkami!

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc tym razem Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej przygotowała dla Was przepis na wigilijny barszcz z uszkami. 

– Tak naprawdę to barszcz, który przygotowuje moja mama – zdradza Maja. – To taka nasza rodzinna tradycja, że mama przygotowuje kwas buraczany i barszcz z książki „Polska Wigilia“ autorstwa Hanny Szymanderskiej. Barszcz jest przepyszny, więc z chęcią podzielimy się przepyszny.

Składniki potrzebne do przygotowania kwasu buraczanego:

  • 1 kg buraków,
  • 30 g chrzanu,
  • łyżeczka kminku,
  • główka czosnku,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • 3 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • kawałek suchego,
  • razowego chleba,
  • duży słój.

Przygotowanie kwasu buraczanego:

Obrane i pokrojone w plasterki buraki i jarzyny zalewamy letnią, przegotowaną wodą (3 litry) tak, aby przykryła wszystko. Na wierzchu kładziemy kawałek razowego chleba (przyspiesza kwaszenie). Słój nakrywamy gazą i trzymamy 5-6 dni w ciepłym miejscu, po czym usuwamy kożuch, a kwas przelewamy do butelek. W szczelnie zamkniętych butelkach można przechowywać go w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Składniki potrzebne do przygotowania barszczu wigilijnego

  • 0,5 litra kwasu buraczanego,
  • włoszczyzna (bez kapusty),
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 5-6 świeżych buraków,
  • kieliszek czerwonego wina.

Przygotowanie barszczu wigilijnego z uszkami

Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować i odcedzić. Zagotować smak z buraków, włoszczyzny i korzeni. Przelać przez sito. Zmieszać z wywarem z grzybów. Dodać kwas buraczany w proporcjach 3/4 zmieszanego wywaru, 1/4 kwasu. Podgrzewać barszcz do momentu wrzenia, nie dopuszczając do gotowania. Doprawić pieprzem, solą i cukrem do smaku, dodać kieliszek wina i przed samym podaniem zatrzeć czosnkiem. Przelać przez sito z surowo utartym burakiem. Gorący barszcz podajemy z uszkami.

Przygotowanie uszek do barszczu

  • 30 dag mąki,
  • ciepła woda,
  • garść suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 dag tłuszczu,
  • jajko,
  • pieprz,
  • łyżka oleju.
Suszone grzyby umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie (letniej) po 6 dag grzybów na szklankę wody. Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, wystudzone zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Bardzo drobno pokrajaną cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, jeszcze lekko podsmażyć, przyprawić do smaku, przyprawić pieprzem i solą, do lekko już przestudzonej masy dodać surowe jajko, wymieszać.
Ciasto zagnieść z gorącą wodą, odłożyć przykryte na około 20 min. Następnie rozwałkować na cienki placek, pokrajać na kwadraty o boku 4-5 cm. Na kwadraty rozłożyć kuleczki nadzienia, składać po przekątnej i zlepić. Uszka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem oleju (1 łyżka) i soli. Ugotowane odcedzić, skropić stopionym masłem, podawać do barszczu. Uszka przygotowane dzień wcześniej należy przed samym podaniem podgrzać w gorącej wodzie przez 2-3 min.
27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności