4 kwietnia 2022

III edycja Speed Up Your Business wystartowała!

Przez najbliższy rok otoczymy fachowym wsparciem kolejne jedenaście firm z regionu.

To już trzecia edycja projektu Speed Up Your Business, realizowanego przez Bank Żywności w Olsztynie w tym Kuźnię Społeczną. Jego celem jest wzmocnienie potencjału regionalnych przedsiębiorstw, w początkowym etapie rozwoju, reprezentujących różne sektory gospodarki. W ramach dwunastomiesięcznego programu uczestnicy projektu otrzymują kompleksowe wsparcie w postaci szeregu usług: specjalistycznych, promocyjnych, prawnych, księgowych, mentoringowych, doradczych, informatycznych, a także przestrzeń coworkingową w Kuźni Społecznej.  W praktyce oznacza to, że uczestnik projektu może liczyć m.in. na kreację identyfikacji wizualnej swojej marki, produktu i usługi, budowę strony internetowej, fachową opiekę menedżerów inkubacji, którzy pomogą wytyczyć ścieżkę rozwoju, czy wsparcie w wyborze formy rozliczeń, podpowiedzi dotyczące wymagań podatkowych oraz opiekę prawnika. W projekcie duży nacisk kładziony jest na cyklicznie odbywające się warsztaty, spotkania i szkolenia z ludźmi, którzy o prowadzeniu firmy wiedzą wszystko – to właściciele dobrze prosperujących biznesów, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem.

– Wśród firm, które zakwalifikowaliśmy do trzeciej edycji, znajdują się przedsiębiorstwa z różnych sektorów gospodarki. Wsparcie oferowane przez projekt skierowane jest do podmiotów „młodych”, które na początku ścieżki biznesowej borykają się z  problemami wydawałoby się prozaicznymi, jak miejsce (biurko) do pracy czy usługa księgowa. Uczestnictwo w projekcie to także usługi wysoce eksperckie m.in. wykonanie funkcjonalnego prototypu, usługi B+R, analizy rynku, czy przygotowanie dokumentacji do zgłoszenia patentowego – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie.

Do tej pory w dwóch edycjach SUYB wzięło udział siedemnaście firm. Finał projektu przewidziano na marzec 2023 roku.

Firmy z III edycji projektu:

Success Way Sp. z o.o.

Firma zajmująca się wytwarzaniem biomateriałów z konopi dla budownictwa oraz maszyn do ich produkcji.

Pracownia Artystyczna Ekologia Anna Wojszel

Produkcja m.in. artystycznych kafli warmińskich, artystycznej porcelany, ręcznie malowanych kubków, pachnideł ziołowych i artboxów.

Manez Sp. z o.o.

Firma zajmująca się obsługą nieruchomości.

Momoney Sp. z o.o.

Spółka wprowadza na rynek aplikację do zarządzania finansami osobistymi.

Piotr Wasyluk Projektowanie Kreatywne

Firma zajmuje się projektowaniem ekosystemów usług, projektowaniem angażujących doświadczeń  konsumentów i użytkowników oraz modeli biznesowych opartych o metawartości.

Pani Jesień Sp. z o. o.

Pani Jesień sp. z o.o. tworzy regionalny brand Pani Jesień Naturalnie, który zajmuje się tworzeniem receptur oraz sprzedażą autorskich mieszanek ziół, kwiatów i owoców wyłącznie polskich.

Ale Balony Team Sp. z o.o.

Firma zajmuje się projektowaniem dekoracji w branży party.

Lifebalance Sp. z o.o.

Firma zajmuje się produkcją funkcjonalnej i prozdrowotnej żywności na bazie suszonych owoców i warzyw.

Kreatywna Przestrzeń Artystyczna L&XV Fifty&Fifteen Beata Salata

Firma chce stworzyć Concept workshop and galery, czyli zaoferować nowoczesną sprzedaż sztuki, rzemiosła i usług ze współczesnym mecenatem artystycznym.

„I ambroziak” Piotr Ambroziak

Wykorzystuje klocki LEGO® w procesie m.in. poszukiwania nieszablonowych rozwiązań najbardziej skomplikowanych problemów z zakresu STEM (science, technology, engineering, mathematics) oraz pobudzenia kreatywnego myślenia.

3D Projekt Łukasz Zielonka

Głównym założeniem firmy jest projektowanie m.in. maszyn dla przedsiębiorstw, które kładą nacisk na automatyzację, mającą na celu wzrost produkcji przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów wytwarzania.

 Życzymy powodzenia!!!

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności