16 maja 2025

Hydroponiczna rewolucja. Pierwsze zbiory sałaty z naszego kontenera

W naszym magazynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. To początek zielonej rewolucji, która łączy innowację z pomocą społeczną.

Specjalistyczny kontener, w którym dojrzewała nasza sałata, kupiliśmy od koreańskiej firmy Cube Farm. – To przełomowe wydarzenie dla nas i dla regionu, bo pokazujemy w ten sposób, że zaawansowane technologie mogą wspierać zrównoważoną produkcję żywności nawet w warunkach miejskich i magazynowych – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Czym jest hydroponika i dlaczego zmienia zasady gry?

To metoda uprawy roślin bez użycia gleby. Korzenie roślin zanurzone są w roztworze wodnym bogatym w składniki odżywcze. Kontener, w którym znajduje się uprawa, zapewnia roślinom idealne warunki do wzrostu: od precyzyjnie sterowanej temperatury i wilgotności, przez doświetlenie LED imitujące naturalne światło słoneczne, aż po cyrkulację powietrza i czystość środowiska. – Wyhodowane w takich warunkach warzywa wyróżniają się wyjątkową świeżością, intensywnym kolorem i dużą zawartością składników odżywczych – ocenia Marek Borowski. – Co ważne, nie zawierają pestycydów, a cały proces uprawy zużywa nawet 90% mniej wody niż tradycyjne metody rolnicze.

Część pierwszego zbioru trafiła m.in. do Środowiskowego Domu Samopomocy „Dworek” przy ul. Kuronia. Jednak warzywa wyhodowane w kontenerze będą wykorzystywane przede wszystkim w działalności gospodarczej Banku – w Restauracji Kuźnia i Spółdzielni Socjalnej „Smaki”.

Edukacja, ekologia i innowacja – kontener z misją społeczną

Zakup kontenera i uprawa hydroponiczna wpisują się w ekologiczne działania organizacji, która poza przeciwdziałaniem marnowaniu jedzenia, testuje również nowatorskie rozwiązania w zakresie produkcji żywności przyszłości. Kontener hydroponiczny stanowi nie tylko źródło zdrowej żywności, ale także przestrzeń edukacyjną – z możliwościami organizowania warsztatów i pokazów dla dzieci, młodzieży i dorosłych zainteresowanych nowoczesnym rolnictwem miejskim. – To więcej niż projekt. To wizja przyszłości, w której lokalna, świeża i zdrowa żywność może powstawać w sercu miasta, w zgodzie z naturą i nowymi technologiami – zapewnia Marek Borowski.

 

13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności