Gotowali, nie marnowali i poznawali potrawy kuchni francuskiej
Uczniowie klas piątych i szóstych ze Szkoły Podstawowej nr 22 w Olsztynie, w nagrodę za aktywny wolontariat, 30 października wzięli udział w projekcie „Nie marnuJemy, gotuJemy, zdrowo żyJemy”. To wspólna inicjatywa Banku Żywności w Olsztynie, wolontariuszy z Michelin i olsztyńskiego stowarzyszenia Przyjaciół Bretanii i Francji Amitie. Partnerem projektu była sieć handlowa Auchan, która ufundowała produkty spożywcze na warsztaty.
Głównym celem projektu było podniesienie świadomości wśród uczniów na temat ekologicznych i społecznych skutków marnowania żywności, a także poznanie zasad zdrowego odżywiania.
Projekt składał się z dwóch części: warsztatów edukacyjnych i kulinarnych. Edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie i wolontariusze Michelin uczyli, jak zapobiegać marnowaniu żywności oraz wskazywali, jakie inne zasoby są marnowane, gdy wyrzucane jest jedzenie. Uczyli również, jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, żeby dłużej zachowały świeżość i nie psuły się. Poza tym uczniowie poznali piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz dowiedzieli się jak prawidłowo odczytywać etykiety na produktach spożywczych.
Warsztaty kulinarne odbyły się z udziałem wolontariuszy Michelin, członków stowarzyszenia Przyjaciół Francji i Bretanii Amitie i kucharza Banku Żywności w Olsztynie. Uczniowie poznali potrawy kuchni francuskiej i zasady przygotowywania posiłków bez marnowania. W menu pojawiły się: quiche lorraine, galetki bretońskie, naleśniki i koktajle owocowe. Na bieżąco były też przygotowywane przekąski z resztek produktów, które zostały kucharzom.
Poniżej garść przepisów dla chętnych, chcących poznać smaki Bretanii i Francji.