11 września 2024

Goście w Banku – wizyta studyjna PAKT dla Rozwoju Poradnictwa Zawodowego

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach inicjatywy projektu „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej”, realizowanego przez Stowarzyszenie Wama-Coop oraz nasz Bank.

PAKT dla Rozwoju Poradnictwa Zawodowego to inicjatywa, która zrzesza doradców zawodowych oraz specjalistów związanych z rynkiem pracy i edukacją zawodową, głównie z województwa warmińsko-mazurskiego. Celem organizacji jest wspieranie rozwoju profesjonalnych usług doradczych oraz poradnictwa zawodowego na Warmii i Mazurach. Działania PAKT-u koncentrują się na wymianie wiedzy, dobrych praktyk, współpracy między instytucjami oraz podnoszeniu kwalifikacji doradców zawodowych. Jako że Bank Żywności realizuje wiele działań i projektów dotyczących rozwoju zawodowego, podnoszenia kwalifikacji, aktywizacji zawodowej, spotkanie miało niezwykle intensywny charakter, a goście byli żywo zainteresowani podejmowanymi przez nas aktywnościami na tym polu.

Podczas spotkania prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, mówił m.in. o działaniach podejmowanych na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej. Kamila Trebnio-Śledzianowska przedstawiła założenia projektu „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej”, Aleksandra Strzelec przedstawiła ofertę zajęć, warsztatów i projektów edukacyjnych dla młodzieży i osób dorosłych, a Łukasz Łyjak opowiedział o działaniach podejmowanych przez naszą Kuźnię Społeczną oraz Spółdzielnię Socjalną Smaki.

Głos zabrali także goście. O działaniach na rzecz ekonomii społecznej na Warmii i Mazurach opowiadał Dariusz Jóźwiak z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Olsztynie. Działalność Centrum Wolontariatu Federacji FOS-a przedstawiła Anna Kryczka-Zimowska z Federacji FOS-a, a o możliwościach rozwoju poradnictwa edukacyjno-zawodowego w województwie warmińsko-mazurskim opowiedział Michał Komorkiewicz z Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

W intensywnym programie wystąpień znaleźliśmy także czas, aby zaprezentować gościom budynek Banku i Kuźni Społecznej oraz kuchnię warsztatową, gdzie Agnieszka Dobosz-Szmigiel przeprowadziła warsztat kulinarny – kuchnia ziołowo-wegetariańska. Z sygnałów, które odebraliśmy, była to dla gości najatrakcyjniejsza część wizyty w naszym Banku!

 

Projekt „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej” realizowany jest przez Stowarzyszenie WAMA-COOP w partnerstwie z Bankiem Żywności w Olsztynie i współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FundUszENaZmiany

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności